Πολάκης: Χιλιάδες προσλήψεις - Μεγάλη θεσμική επανάσταση στο σύστημα Υγείας

Προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, ριζικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών και αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, στο άμεσο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, κατά την διάρκεια της συζήτησης για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος καθόρισε και τους στόχους του κυβερνητικού έργου στο απώτερο μέλλον.

Ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για την ανάγκη ”αιμοδότησης” του συστήματος Υγείας από προσωπικό, ανακοινώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνονται οι προσλήψεις 1.990 νοσηλευτικού, παραϊατρικού και άλλων ειδικοτήτων προσωπικού και προαναγγέλλοντας:

- Την πλήρωση 2.400 θέσεων στα νοσοκομεία, μεταξύ αυτών 600 θέσεων γιατρών, στο τέλος του χρόνου
- Την ολοκλήρωση, εντός των ημερών, της πρόσληψης 500 επικουρικών γιατρών -επιπλέον των ήδη υπηρετούντων επικουρικών γιατρών-, αλλά και
- Προώθηση πολιτικής λύσης, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, πριν τις 31 Δεκεμβρίου, του θέματος των επικουρικών γιατρών και επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού που διορίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και συμπληρώνουν δύο χρόνια θητείας στο σύστημα.

Ο κ. Πολάκης δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ρευστότητας στο σύστημα, δεδομένου ότι διατέθηκαν κατά τον Σεπτέμβριο 150 εκατ., άλλα 250 τον Οκτώβριο, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα αποδοθεί το εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό ποσό του 1 δισ. ευρώ. Επίσης, ενημέρωσε ότι γίνονται κινήσεις στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποδώσει ο Οργανισμός στο σύστημα τα οφειλόμενα ποσά και δεσμεύτηκε για την άμεση καταβολή 1,2 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα των προμηθειών των νοσοκομείων με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και της εξοικονόμησης πόρων. 

Ειδικότερα με: την πλήρη καταγραφή όλων των υλικών και των αντιδραστηρίων, την περιγραφή τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών για κάθε κατηγορία υλικών, τον καθορισμό τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντων με το εύρος της τιμής να είναι συν-πλην 10% της τιμής που έχει στο 50% των χωρών της ΕΕ. 

«Έτσι θα γίνονται οι διαγωνισμοί. Κι όποιος βρίσκεται εκτός των ορίων αυτών των προδιαγραφών δεν θα γίνονται αποδεκτοί» είπε χαρακτηριστικά. 

Κατηγόρησε μάλιστα τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι ενώ προχώρησαν σε οριζόντιες περικοπές, υπηρετώντας τις πολιτικές λιτότητας, «δεν ακούμπησαν ούτε μια τρίχα από το σύστημα της διαφθοράς, το οποίο συνεχίζει και γλεντάει σε αυτόν τον χώρο» και ανέφερε πως η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε ένα σύστημα που βρίσκεται σε λειτουργική αστάθεια και με κίνδυνο «μπλακ άουτ». Χαρακτήρισε δε «μεγάλη θεσμική επανάσταση» τις αλλαγές που θα προωθηθούν στο κύκλωμα προμηθειών, δεσμευόμενος ότι «θα είναι ένα κάστρο όπου οι αγορές και η διαπλοκή δεν θα το εκπορθήσει».

Αναφερόμενος σε παραδείγματα σπατάλης του δημόσιου χρήματος, είπε πως πληρωνόταν ένα υλικό μέχρι 5.000 ευρώ, 6.500 ευρώ διατίθενται για τη συντήρηση ασθενοφόρων, η σίτιση αγγίζει το τετραπλάσιο του ποσού που διατίθενται από πεντάστερα ξενοδοχεία, τα επιθέματα κοστίζουν από 12 εκατ. το 2014, 54 εκατ. το 2015, άλλα υλικά που πριν από τρία χρόνια κόστισαν 18 εκατ., τώρα κοστίζουν 54 εκατ., η δαπάνη για γυαλιά από 40 εκατ. αυξήθηκε στα 47 εκατ., ενώ άλλη δαπάνη (περιτονιακή διήθηση) από 3 εκατ. αυξήθηκε σε 28 εκατ. το 2014.

Ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προανήγγειλε την απομάκρυνση των διοικήσεων νοσοκομείων που θα αξιολογηθούν αρνητικά και την προκήρυξη των θέσεων διοικητή και υποδιοικητή με ανοιχτή πρόσκληση για την πλήρωσή τους.

Στον άμεσο χρονικό ορίζοντα, μετέθεσε ο κ. Πολάκης την οργανωτική ανασυγκρότηση του συστήματος -που πάσχει από την πολυδαίδαλη γραφειοκρατία- με την οποία θα μεταφερθούν αρμοδιότητες στις αποκεντρωμένες δομές του συστήματος, στις ΔΥΠΕ και στα νοσοκομεία.

Ακόμη, μίλησε για αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, με επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων των ιδιωτικών κλινικών, με ενίσχυση των ΠΕΔΥ (δίνοντας και μια δεύτερη ευκαιρία στους γιατρούς που εκδιώχθηκαν από το σύστημα) και ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

Πηγή: skai.gr