Στρεσαρισμένος Τσίπρας, επιεικής Σόιμπλε

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος στην Suddeutsche Zeitung: «Χαλαροί μετά από όλα τα δράματα». Η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «στη συνεδρίαση του Eurogroup το θέμα ήταν πάλι η Ελλάδα, εντούτοις η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει πολύ. Οι υπουργοί Οικονομικών είναι αισιόδοξοι ότι η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στους ίδιους ρυθμούς».

Η SZ σχολιάζει θετικά την παρουσία του έλληνα υπουργού Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι και πάλι εδώ και αυτό είναι ήδη μια καλή είδηση. Τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν έρθει διαφορετικά μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, ωστόσο οι πολίτες ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι ισχυρότερη δύναμη. Και ο Τσακαλώτος, τον οποίο οι πιστωτές εκτιμούν πολύ ως
διαπραγματευτή και υπουργό Οικονομικών, είναι αυτό που ήταν και πριν».

Εντείνονται οι πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα

Η εφημερίδα αναφέρεται και στη δήλωση του γερμανού υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος προσερχόμενος στο Γιούρογκουπ και σχολιάζοντας την πορεία των μεταρρυθμίσεων είπε ότι «είναι λίγο νωρίς ακόμη για να μιλήσει κανείς για καθυστερήσεις». Η SZ σχολιάζει ότι «ο υποστηρικτής του Grexit Σόιμπλε είχε πολύ καιρό να εκφραστεί με τόση επιείκεια».

Η Rheinische Post επισημαίνει ότι «σύντομα η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει σε νέα δισεκατομμύρια». Παράλληλα όμως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, «το Eurogroup εντείνει τις πιέσεις στον νεοεκλεγέντα έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου αυτός να δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις».
«Νέα δισεκατομμύρια, ακόμη μεγαλύτερη πίεση», είναι ο σχετικός τίτλος στην Stuttgarter Nachrichten, που παρατηρεί: «Ήδη τον Νοέμβριο η Ελλάδα αναμένεται να λάβει από τους ευρωπαίους εταίρους νέα οικονομική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων. Εντούτοις η περίοδος χάριτος για τον Τσίπρα τελείωσε».

Στρες για τον Τσίπρα

«Η Ελλάδα πρέπει τώρα να εφαρμόσει 48 σημεία μεταρρυθμίσεων», είναι ο τίτλος ανάρτησης στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Welt, που σημειώνει: «Στρες για τον Τσίπρα - η περίοδος χάριτος για την Ελλάδα τελείωσε. Πλέον γίνονται και πάλι διαπραγματεύσεις για νέα δις και μεταρρυθμίσεις. Μόνον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου πρέπει να υλοποιηθούν 48 σημεία».

Η Frankfurter Rundschau σημειώνει ότι «ο Τσίπρας υπόσχεται την τάχιστη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «για τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε το σοβαρό κομμάτι της διακυβέρνησης. Πρέπει να υλοποιήσει ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών για να μπορεί να ελπίζει σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων. Ο ίδιος δεν κρύβει ότι ο δρόμος που καλούνται να διανύσουν οι Έλληνες δεν θα είναι εύκολος.

Η αυστριακή Der Standard σημειώνει μεταξύ άλλων: «Με το νέο πακέτο διάσωσης ο Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του ‘εξαγόρασαν' τρία χρόνια. Μέχρι τον Αύγουστο του 2018 είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση του κράτους, εφόσον βέβαια η κυβέρνηση τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Το Σαββατοκύριακο ο Τσίπρας προανήγγειλε σε κομματικά στελέχη ότι θέλει να αξιοποιήσει το χρόνο για να αλλάξει ριζικά την Ελλάδα».


Πηγή: Deutche Welle - Κώστας Συμεωνίδης