Τσίπρας: «Κρίσιμος κάβος» η αξιολόγηση - Οι 3 στόχοι και οι 4 μάχες της κυβέρνησης

«Κρίσιμο κάβο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς αποτελεί κλειδί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την απόφαση ελάφρυνσης του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι τρεις βασικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας η αναθεώρηση του δημόσιου χρέους και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. 

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο επίσης για «τέσσερις μεγάλες μάχες» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και πρέπει να κερδηθούν, δηλαδή τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, των τριετιών και της μετενέργειας ,και με προσανατολισμό την αύξηση του κατώτερου μισθού, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ και τη λειτουργία του νέου Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με όρους διαφάνειας. 

«Στο τέλος της τετραετίας θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια και θα έχει βγει από την επιτροπεία των δανειστών. Μια Ελλάδα ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη» σημείωσε.

Αυτό το όραμα παρά τις δυσκολίες είναι στόχος εφικτός... Αυτή η βουλή στη διάρκεια της τετραετούς θητείας θα σφραγίσει την έξοδο από την κρίση δήλωσε. 

«Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος παρότι περιέχει, δύσκολα και ορισμένες φορές επιβαρυντικά, μέτρα» ξεκαθάρισε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, στα μέσα Νοεμβρίου, έως ότου βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

«Αν έχετε ισοδύναμα να μάς προτείνετε, αλλά εσείς που λέγατε το ‘ναι’ είναι απαράδεκτο να μάς κουνάτε το δάκτυλο» επισήμανε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Ελπίζω κύριε Μεϊμαράκη να έχω τη χαρά να συνομιλώ μαζί σας και να μού προτείνετε ισοδύναμα» παρατήρησε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι τρεις στόχοι μετά την γρήγορη και επιτυχή πρώτη αξιολόγηση είναι η απομείωση του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η δημιουργία ευρωπαϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση των επενδύσεων. 

«Οι τράπεζες που
θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, θα αποκτήσουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ» διευκρίνισε δε ο πρωθυπουργός, ενώ εξήγγειλε την ίδρυση νέας αναπτυξιακής τράπεζας.

Θα είναι μια δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα κοινοβουλευτική περίοδος. Ο λαός μας έδωσε σταθερή εντολή για κυβέρνηση τετραετίας τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέσα στην τετραετία έχουμε ξεκάθαρη εντολή να ξεκινήσουμε μια πορεία τόμων και μεταρρυθμίσεων. Να κινητοποιήσουμε μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε μια κατεύθυνση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων πρόσθεσε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας. Έχουμε κλείσει οριστικά τη συζήτηση για το Grexit. Για μας σταθερότητα δεν δεν σημαίνει στασιμότητα» δήλωσε.



Για την αντιπολίτευση σημείωσε ότι «θα είναι οι δυνάμεις του παλιού που δεν θέτουν να αλλάξει τίποτα. Με αυτές τις δυνάμεις θα συγκρουστούμε και είμαστε αποφασισμένοι». «Η νέα συμφωνία με τους δανειστές θέτει ένα καλύτερο δημοσιονομικό πλαίσιο» είπε.

«Ο δικός μας στόχος είναι να ανοίξουμε το δρόμο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αντιστρέφει το μοντέλο της προηγούμενης πενταετίας. Το σχέδιο αυτό απέτυχε παταγωδώς. Απέναντι στην αποτυχημένη φιλελεύθερη συνταγή εμείς εισηγούμαστε ένα μοντέλο που βάζει τις ανάγκες των πολλών πάνω από τα κέρδη των λίγων» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε και στο ζήτημα των αγροτών, δηλώνοντας ότι είναι ανάγκη να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες. «Πρέπει να επανακαθοριστεί ο όρος αγρότης κατά κύριο επάγγελμα. Στόχος μέσα από το διάλογο με τους αγρότες και τους εταίρους, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της υπαίθρου και κυρίως την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση του μικρού και μεσαίου εισοδήματος» σημείωσε.

Έκανε λόγο επίσης για νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης και νέο σύγχρονο πειθαρχικό δίκαιο, που θα διέπεται από τις αρχές της επιείκειας και της ακριβοδικίας, και ενιαία ηλεκτρονική διακυβέρνηση από το δημόσιο προς τους πολίτες. «Θα επιδιώξουμε την ριζική, δημοκρατική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Έχουμε δεσμευτεί να εξορθολογήσουμε τα οργανογράμματα των υπουργείων» δεσμεύτηκε. Δεν ευθύνεται το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης για την κρίση, αλλά το πολιτικό προσωπικό που ανέθρεψε και ανέχτηκε τη δυσλειτουργία του δημοσίου, πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι προκλήσεις στο ασφαλιστικό σύστημα υπήρχαν και υπάρχουν, ανεξάρτητα από την συμφωνία και στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προβαίνει στον απαιτούμενο εξορθολογισμό με περικοπή των πρόωρων συντάξεων. «Ένα βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν αφορά αυτή την κυβέρνηση, αλλά τις επόμενες γενιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. «Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σ’ όλες τις λίστες. Πρέπει να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνικών προϊόντων, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των συμβάσεων, να ρυθμιστεί το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, να ολοκληρωθεί η κάθαρση στο ποδόσφαιρο, να εξυγιανθεί το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, να διαλευκανθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις, από την Αγροτική έως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» σχολίασε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «νέα συμμαχία με το λαό». «Καμιά αλλαγή και καμία ρήξη με το παλαιό δεν πρόκειται να γίνει εφικτή, δίχως τη συμμετοχή του λαού και της κοινωνίας. Ο λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του τις μεγάλες συγκρούσεις με ο κατεστημένο, με την ολιγαρχία. Δεσμεύομαι ότι κατά τη διάρκεια της τετραετίας θα ανοίξουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα για την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για την αναγκαία αλλαγή του εκλογικού νόμου, για τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών. Άμεσα θα ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική» διακήρυξε o πρωθυπουργός.

O κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία κάθαρσης, όπως είπε, στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις θα συνεχιστεί την Τρίτη και την Τετάρτη, με την ψηφοφορία να διεξάγεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Πηγή: skai.gr