Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για τις προγραμματικές δηλώσεις (upd)

Με την ομιλία του πρωθυπουργού ξεκινά αύριο Δευτέρα, στις 19:30 το απόγευμα, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στη γρήγορη εφαρμογή των συμφωνηθέντων με στόχο την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας αλλά και στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη.

Οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένονται και από την πλευρά των δανειστών, καθώς θα φανερώσουν τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης στα οποία θα θέλει να εστιάσει η Αθήνα, στην προσπάθειά της να ελαφρύνει τις κοινωνικές συνέπειες του νέου Μνημονίου.

Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το Σάββατο, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων χωρίς να κινδυνεύσει η πρώτη κατοικία, στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για συμβάσεις εργασίας και στη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι ημερομηνίες άφιξης των τεχνικών κλιμακίων και των επικεφαλής δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, όμως αναμένονται στην Αθήνα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Λίγη ώρα πριν την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων, το Eurogroup συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο ώστε να αποτιμήσει την πρόοδο που έχει γίνει έως τώρα στην υλοποίηση του Μνημονίου αλλά και για να επικυρώσει τη λίστα με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την αποδέσμευση της εκκρεμούσας πρώτης υποδόσης, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στη Νέα Δημοκρατία, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα συναντηθεί αύριο στο γραφείο του στη Βουλή, στις 12:00 το μεσημέρι , με τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση.

Αντικείμενα θα είναι η συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων και ο καθορισμός της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθηθεί.
Πηγή: skai.gr