Κωνσταντοπούλου: Τιμή η μη παράδοση στους δανειστές – Βούτσης: Όλοι κρινόμαστε από τον λαό

Με σαφείς αιχμές εκατέρωθεν και σε ψυχρό κλίμα, ολοκληρώθηκε η παράδοση - παραλαβή της Προεδρίας της Βουλής μεταξύ του νέου Προέδρου Νίκου Βούτσης και της απερχόμενης Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή η ολοκλήρωση μιας θητείας, στην προεδρεία μιας Βουλής που θεωρήθηκε εμπόδιο για την υλοποίηση των μνημονίων καθώς και ότι δεν παρέδωσα τα κλειδιά και τη σφραγίδα Βουλής στους δανειστές» ανέφερε κατά την παράδοση η Ζωή Κωνσταντοπούλου καλώντας παράλληλα τον νέο Πρόεδρο να συνεχίσει το έργο της, κυρίως ως προς τις επιτροπές για τις γερμανικές αποζημιώσεις και για το δημόσιο χρέος. «Προσδοκώ και αναμένω αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν. Θα με βρείτε αρωγό σας σε αυτό, αλλά δεν θα είμαι αρωγός σε προώθηση μνημονίων και κατάλυσης της δημοκρατικής λειτουργίας» είπε.

«Είναι σαφές πως η νέα Βουλή θα αποφασίσει για τη συνέχιση ή και για τη νέα ανάθεση σε νέες επιτροπές θεμάτων κρίσιμων, ιδιαίτερα για τις γερμανικές επανορθώσεις η οποία θα πρέπει να εντείνει τις εργασίες της, αλλά η κυβέρνηση που έχει και την εντολή να διαπραγματευτεί θα λάβει υπόψη της όλα τα ντοκουμέντα και τεκμήρια που υπάρχουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα» αντέτεινε ο κ. Βούτσης ο οποίος απέφυγε να απαντήσει στις βολές που μέχρι και πρόσφατα δεχόταν από την προκάτοχό του τονίζοντας ότι «δεν θα ήθελα να υπάρξει μια πολιτική αντιπαράθεση γιατί είναι αλήθεια ότι το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν εκφράσεις που θα οδηγούσαν σε οξύτατες αντιπαραθέσεις. Αυτό δεν έχει σημασία τα έχει αποτιμήσει όλα ο λαός… όλοι θα κριθούμε από το λαό και έπειτα από την ιστορία» κατέληξε.

Νωρίτερα, αμέσως μετά την εκλογή του, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής κατά την πρώτη του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής από το βήμα του προέδρου, αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές τόνισε ότι η ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και τα αντίρροπα μέτρα για την ανακούφιση των φτωχότερων στρωμάτων, το οποίο θα παρουσιαστεί και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης από αύριο (Δευτέρα).

Ωστόσο και από αυτήν την πρώτη επίσημη ομιλία, δεν έλειψαν οι αιχμές για την προκάτοχό του και αναφερόμενος στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, μίλησε για μια Βουλής « χωρίς τυπολατρίες» ζητώντας παράλληλα όσο το δυνατόν ευρύτερες συναινέσεις.

Ο νέος Πρόεδρος έκανε λόγο για αναβάθμιση της Βουλής αλλά σημείωσε ότι «η Βουλή με τις θεματικές που μπορεί να αναπτύξει δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς και μιντιακές λειτουργίες. Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ, ινστιτούτα, ούτε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης» είπε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας δράσεις και πρωτοβουλίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της θητείας της. Επιπλέον ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στις κατηγορίες της τέως προέδρου της Βουλής κατά της κυβέρνησης περί κατάλυσης της δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας αυτές τις απόψεις «ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες» ενώ έκανε λόγο ακόμη και για παραμορφωτικούς καθρέπτες που δεν μπορούν να διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον.

Αίσθηση πάντως προκαλούν οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη Βουλή ότι η τέως Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέγραψε –πριν αποχωρήσει από το αξίωμα- απόφαση σύμφωνα με την οποία «δέσμευσε» 12 γραφεία, 6 στο κεντρικό κτίριο της Βουλής και 6 στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως, για τη στέγαση της επιτροπής αλήθειας για το δημόσιο χρέος.
Εξάλλου, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στα οικονομικά των βουλευτών, προανήγγειλε, στο πλαίσιο των σχετικών εισηγήσεων και της κυβέρνησης, μέτρα για την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος των βουλευτών με το αντίστοιχο όλων των πολιτών καθώς και μειώσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις.

Σε ότι αφορά στα εργασιακά χαρακτήρισε δυνατή την αποκατάσταση ισότιμων όρων όλων των εργαζομένων στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να έχει εργασιακή ανασφάλεια , «όμως η ισοτιμία και ισονομία θα πρέπει να αποτελούν κίνητρα και αξίες αδιαπραγμάτευτες» προαναγγέλλοντας το τέλος των προνομιακών καταστάσεων – όπως είπε- «που υπονομεύουν και τις συναδελφικές σχέσεις των εργαζομένων». Μάλιστα μεταξύ των προτεραιοτήτων , όπως έθεσε τα ζητήματα, φαίνεται να είναι η αντιμετώπιση των επισφαλειών από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά και οι αναθέσεις έργων σε εξωτερικές εταιρίες, υποσχόμενος ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε από τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων.

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου - skai.gr