Ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό – Τσίπρας: Πάμε για δουλειά

Έκλεψε την παράσταση η παραίνεση του πρωθυπουργού «πάμε να ξεκινήσουμε δουλειά» προς τα νέα κυβερνητικά στελέχη που ορκίστηκαν την Παρασκευή. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε και εικοσάλεπτη συζήτηση με τον Προεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Τσίπρας μιλάει αυτή την ώρα στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας του κυβερνητικού έργου, με μετρήσιμους στόχους, αλλά και απολογισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να ορκίζεται με πολιτικό όρκο, και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδας και το νέο υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτη Σγουρίδη με θρησκευτικό.

Μετά την ορκωμοσία, ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι οι τρεις προκλήσεις της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων που θα εξομαλύνουν τα όποιο δύσκολα σημεία, αλλά και η διαμόρφωση ενός «αναπτυξιακού σοκ» με μέτρα όπως την προσέλκυση επενδύσεων. «Αυτή την πρόκληση έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε» επισήμανε.

Τους πρόσφυγες οφείλεις να τους υποδέχεσαι και όχι να τους απωθείς», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λίγο πριν από την ορκωμοσία του, φθάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως είπε, στην Ελλάδα εισέρχονται κατά 80% πρόσφυγες και το πρόβλημα είναι κυρίως προσφυγικό σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου το πρόβλημα είναι μεταναστευτικό.

Εξάλλου, ο κ. Μουζάλας εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι πλέον το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ως ευρωπαϊκό και ανέφερε ότι οι χώρες που προβάλλουν ενστάσεις για την υλοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής είναι μειονότητα. «Ήδη», πρόσθεσε, «στη σύνοδο κορυφής έδειξαν σημάδια υποχώρησης».

Ερωτηθείς για τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην είναι καλή και πρόσθεσε ότι θεωρεί το προσφυγικό μείζον ζήτημα, ίσως το μεγαλύτερο μετά το οικονομικό πρόβλημα.

«Νομίζω ότι στα μέτρα των δυνατοτήτων μας θα κάνουμε πράγματα, θα κριθεί αυτό», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός και τόνισε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι εχθροί.

Από την πλευρά του, ο κ. Σγουρίδης δήλωσε ότι υπουργοποιείται «σε μια δύσκολη περίοδο» και διαβεβαίωσε ότι θα δώσει «όλες τις δυνάμεις του για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο», ενώ μετά την ορκωμοσία εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο που τον στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους. «Με τίμησαν με το να με βάλουν στη θέση ενός δύσκολου υπουργείου που πρέπει να οδηγήσει ξανά στην ανάπτυξη» σημείωσε.

«Αδικήθηκε ο Δημήτρης Καμμένος εξετάσαμε μόνο μια πτυχή του... Είναι εξαίρετος επιστήμονας, οικονομολόγος με μεγάλη δράση και κοινωνική προσφορά... Απομονώσαμε μόνο ένα στοιχείο θεωρώ ήταν άδικο» πρόσθεσε δε ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Σγουρίδης μετά την ορκωμοσία του για τον –για ένα εικοσιτετράωρο λόγω των αντισημιτικών μηνυμάτων του- προκάτοχό του.

Την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο και συζήτησαν για τις εξελίξεις γύρω από την προσφυγική κρίση αλλά για την ελληνική οικονομία.
Πηγή: skai.gr