Bloomberg: Είναι αρκετά η ισχνή δεδηλωμένη και η επιρροή του Τσίπρα;

Το ερώτημα αν η δεδηλωμένη πλειοψηφία των 155 εδρών που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και το «πολιτικό χάρισμα» που διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι αρκετά προκειμένου να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο θέτει την Τετάρτη το Βloomberg. 

«Μετά από δύο εκλογές, ένα δημοψήφισμα και αμέτρητες τραυματικές συναντήσεις με Ευρωπαίους πιστωτές, η σκληρή δουλειά μόλις αρχίζει για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο ειδήσεων σε δημοσίευμα με τίτλο «Τώρα έρχεται η πραγματική δοκιμασία της πολιτικής επιρροής Τσίπρα στην Ελλάδα».

«Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία ανακοινώθηκε αργά την Τρίτη το βράδυ, θα πρέπει να αρχίσει αμέσως την εφαρμογή ενός ευρέος φάσματος πολιτικών μέτρων λιτότητας που θα δοκιμάσουν τη συνοχή της και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση αν αρκετοί νομοθέτες αμφιταλαντευτούν. Τα βήματα που απαιτούνται κυμαίνονται από την κατάργηση των επιστροφών φόρου για τους αγρότες έως την περικοπή των επιδοτήσεων στα καύσιμα, και όλα στηρίζονται σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις πέντε εδρών» τονίζει το πρακτορείο.

Το Bloomberg υπενθυμίζει πως η πρώτη διεθνής αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδας στην εκπλήρωση των κριτηρίων για τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ της διάσωσής αναμένεται τον επόμενο μήνα. «Χωρίς μια θετική ετυμηγορία, οι πληρωμές δεν θα έρθουν, και η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης κινδυνεύει με μια ακόμη βαθύτερη οικονομική κρίση, αφού έχει χάσει το ένα τέταρτο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της σε έξι χρόνια» επισημαίνεται.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αν είναι να εκπληρώσει όλες τις προθεσμίες», δήλωσε στο πρακτορείο ο Μπεν Μέι, οικονομολόγος της Oxford Economics Ltd. στο Λονδίνο. «Η πραγματική ανησυχία είναι ότι οι όροι της διάσωσης εξακολουθούν να είναι πολύ επαχθείς και θα είναι μια πραγματική πρόκληση για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να τους εφαρμόσει στο ακέραιο» σημείωσε.

«Το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες αντιτίθεται σε πτυχές της συμφωνίας που ο Τσίπρας συνομολόγησε με τους ευρωπαίους πιστωτές τον Ιούλιο. Ο Τσίπρας επέλεξε να ανανεώσει τη συμμαχία αυτή, αντί να επιδιώξει συνομιλίες με τα κεντρώο Το Ποτάμι, και το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν το πρόγραμμα βοήθειας» σχολιάζεται ακόμη στο δημοσίευμα.

«Ο πρωθυπουργός ηγείται ενός κόμματος ‘σούπερ μάρκετ’, όντας διατεθειμένος να πουλήσει όποια μέτρα είναι αναγκαία» σχολίασε στο Βloomberg ο Θεόδωρος Πελαγίδης, ανώτερος εταίρος στο Ινστιτούτο Brookings της Ουάσιγκτον. Τα άλλα κόμματα είναι επίσης απίθανο να μπλοκάρουν τη νομοθεσία, εάν η θέση της Ελλάδας στο ευρώ βρεθεί σε κίνδυνο, είπε. «Ο Τσίπρας είναι ένας πωλητής» πρόσθεσε.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας