Κλείσιμο

Συμπληρώνει το παζλ της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός (upd)

Συμπληρώνει, σιγά – σιγά, το παζλ των νέων και μετονομαζόμενων υπουργείων, αλλά και των νέων υπουργών, στο κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.  Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει την Τετάρτη στις 10.30 το πρωί, ενώ σε λίγο αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση η Όλγα Γεροβασιλη, η οποία παραμένει κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Το νέο κυβερνητικό οργανόγραμμα περιλαμβάνει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων καταπολέμησης της διαφθοράς στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπως προκύπτει και από τα δυο προεδρικά διατάγματα που υπογράφει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τα νέα και μετονομαζόμενα υπουργεία είναι τα εξής:

1) υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
2) υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
3) υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,
4) υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
5) υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα προεδρικά διατάγματα για τα πέντε νέα υπουργεία εγκρίθηκαν από το ΣτΕ.

Ειδικότερα:

-Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
-Ακόμη, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
-Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
-Επίσης, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται σε υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
-Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανασυνιστάται και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η διαφθορά στο Δικαιοσύνης


Μια από τις σημαντικότερες διαφορές είναι πως η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ υπουργός τέτοια ζητήματα 9μέχρι πρότινος ο κ.Νικολούδης) νοείται πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης

Τα ονόματα

Όσον αφορά το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο Νίκος Νικολόπουλος προορίζεται πιθανότατα για υφυπουργός του Γιώργου Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας. Ο Νίκος Φίλης αναλαμβάνει υπουργός Παιδείας. 

Ο Αριστείδης Μπαλτάς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού με αναπληρώτρια υπουργό ή υφυπουργό τη Σία Αναγνωστοπούλου.

Υπουργός Δικαιοσύνης παραμένει ο Νίκος Παρασκευόπουλος, με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη θέση του Δημήτρη Μάρδα. Παράλληλα, θα υπάρχει υφυπουργός ΕΣΠΑ κάτω από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκης και θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Χαρίτσης

Στη θέση του Γιάννη Πανούση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα τοποθετηθεί ο Νίκος Τόσκας.

Οριστικά υπό μετακίνηση από το υπουργείο Υγείας είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Νέος υπουργός αναλαμβάνει ο αναπληρωτής του Ανδρέας Ξανθός. 

Πρόεδρος της Βουλής, πιθανότατα, αναλαμβάνει ο Νίκος Βούτσης. Ο Θοδωρής Δρίτσας φέρεται τελικά να επιστρέφει στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Επιστρέφουν στις θέσεις που είχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα οι κύριοι Τσακαλώτος, Αλεξιάδης, Σταθάκης, Κατρούγκαλος και Σκουρλέτης. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαχωρίζεται, και θα επιστρέψει ο Βαγγέλης Αποστόλου με υφυπουργό τον Μάρκο Μπόλαρη.

Θα παραμείνει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Γιάννης Μουζάλας.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου