Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου - Προς σχηματισμό κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Προς τον σχηματισμό κυβέρνησης οδεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο στα γραφεία της Πλατείας Κουμουνδούρου. Η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα θα γίνει στις οχτώ το απόγευμα της Δευτέρας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Έχουν διαψευστεί όσοι έφτιαξαν σχέδια επί χάρτου και σενάρια παρένθεσης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «απεδείχθη ότι η επιθυμία του ελληνικού λαού είναι να κάνουμε μια τομή με όσα συνέβησαν και να προχωρήσουμε μπροστά».

«Τώρα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία με σταθερά βήματα και σε ένα βάθος τετραετίας να υλοποιήσουμε τη βασική μας δέσμευση που είναι να δώσουμε τον έντιμο αγώνα και να ματώσουμε αν χρειαστεί για να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει άλλο», τόνισε.

Υποδεχόμενος τον Π. Καμμένο, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε με χιουμοριστική διάθεση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, μετά από επτά μήνες, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να συμπληρώνει στο ίδιο πνεύμα πως ελπίζει να είναι μετά από τέσσερα χρόνια πάλι.

Η νέα συμπολίτευση θα αριθμεί 155 βουλευτές και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Δευτέρα. Η ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να λάβει χώρα αύριο Τρίτη.

Το νέο υπουργικό σχήμα αναμένεται να έχει ελάχιστες διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο νέο σχήμα αναμένεται να δημιουργηθεί νέο υπουργείο για το Μνημόνιο, το οποίο θα φτιαχτεί στα πρότυπα της Πορτογαλίας, όπου ένας «υπερ-υπουργός» θα αναλαμβάνει για λογαριασμό όλων των συναδέλφων του να τρέχει τα ανοιχτά ζητήματα, όσο και την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές, η σκέψη για τη δημιουργία αυτού του υπερ-υπουργείου «του Μνημονίου» ανήκει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τα ονόματα του κ. Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη ακούγονται επίσης για το υπουργείο Οικονομικών.

Ονόματα και ονοματολογία

Στο υπουργείο Εξωτερικών θα βρεθεί και πάλι ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως παραμένει ο Πάνος Καμμένος.

Για το υπουργείο Παιδείας, η παραμονή του Αριστείδη Μπαλτά συγκεντρώνει πιθανότητα 50%. Εναλλακτικά, στελέχη στην Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν εξαιρετική περίπτωση τον ακαδημαϊκό Κώστα Γαβρόγλου.

Στο υπουργικό σχήμα αναμένεται να παραμείνουν οι Νίκος Βούτσης, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Μάρδας, Θεανώ Φωτίου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα δεχθεί να τοποθετηθεί σε κάποιο υπουργείο.

Το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα φαίνεται πως έχει ήδη πέσει ως πρόταση στην Κουμουνδούρου να παραμένει στην θέση του. Δεν γνωρίζουν όμως εάν ο ίδιος ο υπηρεσιακός υπουργός θέλει να παραμείνει στη θέση του.

Αμετακίνητος από το σχετικό χαρτοφυλάκιο κατά της διαφθοράς φαίνεται να παραμένει ο Τάκης Νικολούδης.

Για το προεδρείο της Βουλής ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Βούτση, του Θοδωρή Δρίτσα και του Γιάννη Δραγασάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να παραμείνουν η Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπος, αλλά και οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ως διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ