Βερολίνο: Η αλλαγή κυβέρνησης δεν αλλάζει και τα συμφωνηθέντα

Οι εκλογές δεν αλλάζουν τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων και η Ευρώπη προσδοκά ότι οι επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα τηρήσει τη συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε, διαμήνυσε το Βερολίνο μια μέρα μετά τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ακόμα ότι το πρόγραμμα στήριξης προβλέπει χρηματοδοτική βοήθεια αλλά και μεταρρυθμίσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σχολιάζοντας με νόημα ότι οι εταίροι περιμένουν την τήρηση των συμφωνηθέντων ειδικά από έναν πρωθυπουργό που υπέγραψε το Μνημόνιο και στη συνέχεια επανεξελέγη.

«Θεωρούμε, βεβαίως, ότι ένας πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός θα φροντίσει και στη χώρα του ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται. Αυτό περιμένουν όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι και σε αυτό το πνεύμα θα είναι και η συνεργασία μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός εκπρόσωπος άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αλλάζει κάτι επί των συμφωνηθέντων, καθώς η συμφωνία έγινε με το ίδιο το ελληνικό κράτος.

«Έχουμε μια πολύ καθαρή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτή είναι οι συμφωνίες που έγιναν στο τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο δεν έχουν συναφθεί με κάποια κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί την πλήρη ισχύ του και πέρα από μια εκλογική αναμέτρηση και πέρα από τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση θα συνεργαστούμε εμείς και σίγουρα και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, με τη νέα ελληνική κυβέρνηση», είπε.

Σχετικά με το αποτέλεσμα της κάλπης, ο κ. Ζάιμπέρ είπε ότι «ο ελληνικός λαός αποφάσισε σε μια δίκαιη και δημοκρατική εκλογή», και τόνισε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα ως γερμανική κυβέρνηση δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τα αποτελέσματα σε χώρες εταίρους».

«Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί βεβαίως και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στενά και σε εταιρικό πνεύμα. Αυτή η πρόταση ισχύει και δεν αφορά μόνο την από κοινού υπέρβαση της κρίσης χρέους. Αφορά και την πρόκληση που μας θέτει η κατάσταση των προσφύγων και για την οποία χρειαζόμαστε κοινές απαντήσεις», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Προσέθεσε ότι η καγκελάριος θα συγχαρεί τον νικητή των εκλογών και προσωπικά, είτε με επιστολή είτε με προσωπική επαφή.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr