Μπαράζ μηνυμάτων από την Ευρώπη προς Τσίπρα για τήρηση του Μνημονίου

Μπαράζ μηνυμάτων για τήρηση των συμφωνηθέντων έστειλαν την επομένη των εκλογών οι ευρωπαίοι εταίροι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχαίρει τον Αλέξη Τσίπρα για την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία, όμως «υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει και καθόλου χρόνος για χάσιμο», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως, μολονότι μεσολάβησαν εκλογές, «στην ουσία» επανέρχεται στην εξουσία «η ίδια κυβέρνηση που υπέγραψε τη συμφωνία» για το τρίτο Μνημόνιο το καλοκαίρι. Συνεπώς, και με δεδομένο το αποτέλεσμα της κάλπης, η νέα κυβέρνηση «έχει την εντολή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις» που έχουν συμφωνηθεί, προσέθεσε.

«Ήταν υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα που η Ελλάδα δεσμεύτηκε για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για την ισχυρή παρουσία των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων στη νέα Βουλή.

Αποκάλυψε ακόμα ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό εντός της ημέρας.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, ο κ. Σχοινάς απάντησε γενικά πως θα γίνει το «φθινόπωρο», αποφεύγοντας να δώσει κάποια πιο συγκεκριμένη απάντηση. Σε ένα θετικό μήνυμα πάντως διευκρίνισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες «μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν όμως είναι προγραμματισμένο».

Σημείωσε ωστόσο πως οι Βρυξέλλες είναι «ικανοποιημένες» με τις προεργασίες που έγιναν κατά τη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, κι όχι μόνο για τις πολιτικές που συνδέονται με το Μνημόνιο, αλλά και στα μέτωπα της μεταναστευτικής πολιτικής και της προσφυγικής κρίσης.

Εν τω μεταξύ, συγχαρητήρια επιστολή με μηνύματα για τήρηση των συμφωνηθέντων έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τουσκ επισημαίνει στον έλληνα πρωθυπουργό πως η «αφοσίωση και η ηγεσία» που θα επιδείξει στην εφαρμογή του νέου προγράμματος στήριξης θα είναι «κρίσιμη» ώστε να φανούν θετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία.

Παραπλήσια μηνύματα έστειλε το βράδυ της Κυριακής και ο πρόεδρος του Eurogoup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συγχαίροντας τον Αλέξη Τσίπρα αλλά προσθέτοντας συνάμα ότι προσβλέπει στον ταχύ σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.
Πηγή: skai.gr