Συγχαρητήρια Τουσκ σε Τσίπρα με πολιτικά μηνύματα τήρηση του Μνημονίου

Συγχαρητήρια επιστολή με μηνύματα για τήρηση των συμφωνηθέντων έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στον απόηχο παραπλήσιων μηνυμάτων που έστειλε το βράδυ της Κυριακής ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Τουσκ επισημαίνει στον έλληνα πρωθυπουργό πως η «αφοσίωση και η ηγεσία» που θα επιδείξει στην εφαρμογή του νέου προγράμματος στήριξης θα είναι «κρίσιμες» ώστε να φανούν θετικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία.

Τονίζει ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα συμπίπτουν με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Πιστεύω πως η Ελλάδα, με τη νέα σας κυβέρνηση, θα συμβάλει εποικοδομητικά στην αναζήτηση λύσεων σε όλες αυτές τις προκλήσεις», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δυο μέρες πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο το προσφυγικό ζήτημα.

Σημειώνεται πως στην προσκλητήρια επιστολή που έστειλε στους ηγέτες των «28» για τη Σύνοδο της Τετάρτης ο κ. Τουσκ έκανε λόγο για αδυναμία των Ευρωπαίων να ελέγξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Πολλοί ηγέτες αναμένεται να ζητήσουν ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, με ευρωπαϊκή βοήθεια.

Παραπλήσια μηνύματα υπέρ των μεταρρυθμίσεων έστειλε το βράδυ της Κυριακής και ο πρόεδρος του Eurogoup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συγχαίροντας τον Αλέξη Τσίπρα αλλά προσθέτοντας συνάμα ότι προσβλέπει στον ταχύ σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.
Πηγή: skai.gr