Κλείσιμο

Με ταχύτατους ρυθμούς η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης ενόψει των κρίσιμων Συνόδων (upd3)

Ο κ. Τσίπρας θα ορκιστεί πρωθυπουργός σήμερα (Δευτέρα) το απόγευμα περίπου στις 20:00. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης έχει προγραμματισθεί για αύριο, Τρίτη.

Λίγο πριν τις 16:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κυρίου Τσίπρα  με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, η οποία πραγματοποιήθηκε προκειμένου να κλειδώσει οριστικά το κυβερνητικό σχήμα στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου.

Στις 18:00
ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει την διερευνητική εντολή η οποία θα μετατραπεί κατ' ουσίαν σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει προαναγγελθεί δημόσια και υπάρχει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης,

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η κομματική συνεδρίαση (που είχε προγραμματισθεί στις 13:00)  στην οποία προήδρευσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε τα βασικά σημεία της εισήγησής του ΕΔΩ

Στις 12:28 είχε ήδη ολοκληρωθεί η θεσμική συνάντηση Μανιτάκη - Κωνσταντοπούλου η οποία προανήγγειλε και την "επικοινωνία" της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών .

Επιβεβαιώθηκαν οι πρωινές πληροφορίες που ήθελαν να γίνεται συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την απερχόμενη Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να του ανακοινώσει κατά το τυπικό της διαδικασίας τα αποτελέσματα των εκλογών. Η κυρία Κωνσταντοπούλου μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 15:00, από όπου αποχώρησε σύντομα χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Ο Αντώνης Μανιτάκης ο οποίος επίσης μέσα στο πλαίσιο των θεσμικών συναντήσεων, ως απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, είχε συναντηθεί το μεσημέρι (12:45) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε στις σύντομες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Μεγάρου, ότι δεν θα συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση.

Οι κρίσιμες Σύνοδοι που ακολουθούν
Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδο Κορυφής) για το μεταναστευτικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως του ζήτησε κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα, καθώς εκείνος θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.
 
Ενόψει της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε σήμερα εκτενή επικοινωνία ενημέρωσης με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιώννη Μουζάλα. Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στη Σύνοδο στην ίδια γραμμή που κινήθηκε και στις προηγούμενες συνόδους: στη λογική να θεσμοθετηθεί ο μηχανισμός μετεγκατάστασης με επιμερισμό των βαρών.
 
Την ερχόμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της συνόδου θα υπάρξει δεξίωση των ηγετών, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντήσει τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων
Σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι μετά τα εσωκομματικά προβλήματα που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση είναι πλέον συμπαγής, εκτιμώντας ότι ενδέχεται αναταράξεις να υπάρξουν σε άλλους χώρους, στην αντιπολίτευση.
 
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν υπάρχει πια «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» αλλά η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, και σημειώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή κερδίζει έδαφος το οποίο και πρέπει να διευρυνθεί και στο πλαίσιο του οποίου θα δοθούν μάχες.
 
Κεντρική και πρώτη μάχη είναι εκείνη για το χρέος, για την οποία ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την προσπάθεια. Προτίθεται να προτείνει την θεσμοθέτηση ενός συμβουλίου για τα ευρωπαϊκά θέματα, στο μοντέλο του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, όπου θα συμμετέχουν θεσμικά εκπρόσωποι των κομμάτων, θα έχει ενημερωτικό ρόλο και θα δέχεται προτάσεις. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η στρατηγική ανήκει στην κυβέρνηση και πηγάζει από τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει.

Ως προς το αποτέλεσμα που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι προφανώς περίμενε ότι ο λαός θα επιβραβεύσει την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση γιατί ήταν έντιμη και ειλικρινής και πως τώρα η κυβέρνηση δαθέτει μια λαϊκή εντολή για να προχωρήσει σε πραγματικές συνθήκες. Ο ίδιος δεν πίστεψε ποτέ στο «ντέρμπι» με τη ΝΔ που έδιναν ορισμένες δημοσκοπήσεις, πρόσθεσε.
 
Αναφορικά με τις κομματικές διεργασίες, θα ζητήσει να υπάρξει μια πολύ σοβαρή και συντεταγμένη διαδικασία ανασυγκρότησης, και συνέδριο αρχές του επόμενου χρόνου, ίσως την άνοιξη, με στόχο όλο αυτό το λαϊκό κομμάτι που έχει πια στενή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτίζεται μαζί του να ενταχθεί και στο κόμμα. Στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα ποσοστά της νεολαίας που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας την ικανοποίησή του γι΄αυτό το γεγονός.

Οι συγχαρητήριες επικοινωνίες
Τον κ. Τσίπρα συνεχάρησαν ξένοι ηγέτες, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και πρόεδροι των κομμάτων: Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και οι κκ Φ. Ολάντ (ο οποίος του είπε ότι θα έρθει στην Ελλάδα), Μ. Ρέντσι, Β. Φάιμαν, Μ. Σουλτς, Ντ. Τουσκ, Ν. Αναστασιάδης. Επιπλέον, τον συνεχάρη ο πρόεδρος της ΝΔ και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε συγχαρητήριο γραπτό μήνυμα από τον Κώστα Καραμανλή και αργά το βράδυ από τον επικεφαλής του Ποταμιού. Κατά την επικοινωνία του με την κ. Γεννηματά, η οποία τον πήρε τηλέφωνο για να τον συγχαρεί, ο κ. Τσίπρας της είπε να συζητήσουν και εκείνη είπε ότι δεν είναι ώριμη τώρα μια συνεργασία και πως θα πρόθεσή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι μια δημιουργική αντιπολίτευση.
 

Πηγή: skai.gr