Οι νικητές και οι χαμένοι με το 99,4% των ψήφων καταμετρημένο

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της κάλπης από τον ΣΚΑΪ ΕΔΩ

Την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά περίπου 7,5 μονάδων δείχνουν και τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων σε όλη την Επικράτεια.

ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες σχηματίζουν κυβέρνηση με πλειοψηφία 155 εδρών στη νέα Βουλή, η οποία θα είναι οχτακομματική.

Συγκεκριμένα, με την ενσωμάτωση στο 99,45%, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη κερδίζοντας το 35,47% της λαϊκής ψήφου, και υποχωρεί κατά λιγότερο από μια μονάδα σε σχέση με το 36,34% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Με το μπόνους των 50 εδρών, η Κουμουνδούρου θα στείλει 145 βουλευτές στη νέα Βουλή, χάνοντας τέσσερις έδρες συγκριτικά με τον Ιανουάριο. Τις τάξεις της συμπολίτευσης συμπληρώνουν οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι αποσπούν το 3,69% της ψήφου και μπαίνουν στο κοινοβούλιο με 10 βουλευτές.

Αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία σταθεροποιείται μετά τις αναταράξεις των προηγούμενων μηνών. Η Συγγρού κερδίζει το 28,09% της λαϊκής ψήφου και βελτιώνει ελαφρά το ποσοστό που έλαβε τον Ιανουάριο (27,81%). Χάνει όμως μια έδρα, και θα εκπροσωπείται στη νέα Βουλή από 75 βουλευτές.

Στην τρίτη θέση – βελτιώνοντας κατά περίπου μισή μονάδα το ποσοστό της από τον Ιανουάριο – βρίσκεται η Χρυσή Αυγή. Η ΧΑ αποσπά το 6,99% των ψήφων και θα ελέγχει 18 έδρες στη νέα Βουλή, αυξάνοντας την εκπροσώπησή της κατά έναν βουλευτή.

Τέταρτη δύναμη έρχεται τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με ποσοστό 6,28% και 17 έδρες. Ακολουθεί το ΚΚΕ, που διατηρεί σχεδόν αμετάβλητες τις δυνάμεις του, κερδίζοντας το 5,55% της λαϊκής ψήφου και 15 έδρες.

Τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα υφίσταται Το Ποτάμι, το οποίο έχασε σχεδόν δυο μονάδες, πέφτοντας από το 6,05% που κατέκτησε τον Ιανουάριο στο 4,09%. Η μείωση της λαϊκής στήριξης αντανακλάται και στον αριθμό εδρών που κερδίζει το κόμμα, οι οποίες μειώνονται από 17 σε 11.

Τέλος, στη νέα Βουλή μπαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, με το 3,43% των ψήφων. Το κόμμα θα λάβει εννέα έδρες.

Αντίθετα, οριακά εκτός Βουλής βρίσκεται η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία λαμβάνει το 2,86%. Κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν πλησίασε καν το 1%.

Σιωπηλός πρωταγωνιστής αναδείχτηκε η αποχή, η οποία έφτασε το 43,45%. Το ποσοστό της χθεσινής αποχής είναι αρκετά αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του Ιανουαρίου, που είχε διαμορφωθεί στο 36.38%.

Μονοεδρικές και δυνάμεις στις περιφέρειες

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε πέντε από τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες, ενώ στις άλλες δύο – δηλαδή Ευρυτανία και Λευκάδα – την πρωτιά κατέκτησε η ΝΔ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε στην εκλογική περιφέρεια Ηρακλείου, όπου έφτασε το 45,21%.

Η ΝΔ κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό της στην εκλογική περιφέρεια Λακωνίας, όπου έφτασε το 37,54%. Στην ίδια περιφέρεια, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε το μικρότερο ποσοστό του, δηλαδή 23,07%.

Η ΝΔ έλαβε το μικρότερο ποσοστό επί των ψήφων στην εκλογική περιφέρεια Χανίων, όπου έφτασε το 19,4%. Είναι η μόνη περιφέρεια όπου έπεσε κάτω από το 20%.
Πηγή: skai.gr