Κλείσιμο

Reuters: Το πολιτικό αύριο στην Ελλάδα μετά τις εκλογές

Τα μετεκλογικά σενάρια των ελληνικών εκλογών αναλύει σε άρθρο του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο αναφέρει, επικαλούμενο τις δημοσκοπήσεις, ότι η αριστερή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ώμο με ώμο με τη συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που καθιστά την οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό νικητή, επισφαλή.

Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα προκειμένου να εφαρμόσει τους όρους του νέου πακέτου διάσωσης, ύψους 86 δις και να αποφύγει να επιστρέψει σε μία χρεοκοπία και ένα Grexit.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμαχεί με τη Νέα Δημοκρατία

Μια τέτοια συμμαχία θα εξασφάλιζε μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην 300 εδρών ελληνική βουλή, υποβοηθούμενη και από το εκλογικό σύστημα που προβλέπει bonus 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ένα τέτοιο σενάριο θα ικανοποιούσε πιθανότατα και τους πιστωτές, που έχουν ζητήσει κατά το παρελθόν και έμπρακτες εγγυήσεις δέσμευσης στο πρόγραμμα διάσωσης από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας.

Κάτι τέτοιο ωστόσο φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο.

Ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε μία τέτοια συνεργασία, ως μια ύστατη πράξη, για να σωθεί η χτυπημένη από τη χώρα κρίση. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει πει ότι απαιτείται η ελάχιστη συναίνεση προκειμένου να σχηματιστεί ένα κυβερνητικό σχήμα και έχει ζητήσει το σχηματισμό μίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στον αντίποδα όμως έχει κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για ανικανότητα στη διαχείριση της κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας από την άλλη, ο οποίος αγωνίζεται για να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους αριστερούς και κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, έχει χαρακτηρίσει μία τέτοιου είδους συμμαχία, ανώμαλη. Ο Τσίπρας κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι είναι μέρος ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που βύθισε την Ελλάδα στην κρίση χρέους.

Τα δύο κόμματα διαφοροποιούνται σημαντικά και σε βασικά ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις, γεγονός που καθυστερεί την εφαρμογή τους, όπως επίσης και σε θέματα μετανάστευσης.

Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, επιθυμεί ένα μικρότερο κράτος και αυστηρότερο έλεγχο στα σύνορα της χώρας προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη επιθυμεί την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, περισσότερους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αν αυτό καταστεί δυνατό, εθελοντική μετεγκατάσταση των μη καταγεγραμμένων μεταναστών.

Ακόμη ένα ρίσκο σε μια τέτοια συμμαχία, θα μπορούσε να αποτελέσει η ανάδειξη του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής σε αντιπολίτευση, δίνοντας μεγαλύτερη προβολή σε μία παράταξη, την οποίας οι ηγέτες κατηγορούνται για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ

Παρά το γεγονός ότι μία συμμαχία με ένα από τα μικρότερα κόμματα, όπως το κεντρώο Ποτάμι ή το άλλοτε κυρίαρχο σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, είναι πιθανή, σε συνάρτηση και με τα αποτελέσματα, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν προτείνει μια ευρύτερη συνεργασία, για χάρη της πολιτικής σταθερότητας, καθιστώντας μια τέτοια συμμαχία, πιθανότερη.

Εκτιμάται ότι το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί ένα ποσοστό γύρω στο 38% των ψήφων για να λάβει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει στη βουλή.

Ο Μεϊμαράκης έχει πει ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεργαστεί με φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί την προσφορά του, δείχνοντας ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Ο Τσίπρας από την πλευρά του έχει αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό για μια τέτοιου είδους συνεργασία, παρά τις κατηγορίες που έχει εξαπολύσει εναντίον τους κατά καιρούς, ότι εξυπηρετούν συμφέροντα του κατεστημένου.
Το Ποτάμι, το οποίο υποστηρίζει θερμά την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να λαμβάνει από 4 έως 7% των ψήφων, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί τόσο με τη Νέα Δημοκρατία όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκτιμήσεις για το άλλοτε παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ που το 2009, χρονιά που ξέσπασε η κρίση, έλαβε 44%, το φέρνουν σήμερα στο 4 με 6%.

Το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε σε κυβερνήσεις με τη Νέα Δημοκρατία και άλλα, μικρότερα κόμματα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του, Φώφη Γεννηματά, έχει δηλώσει ότι μόνο μέσα από τις συνεργασίες μπορούν οι πολιτικοί να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Ωστόσο, έχοντας άσχημη εμπειρία από εύθραυστες συμμαχίες, το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να μη ρισκάρει την ήδη χαμηλή του δημοτικότητα.

Σύριζα με Ανεξάρτητους Έλληνες

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την επιθυμία του να συνεργαστεί με τον ποηγούμενο κυβερνητικό του εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι έχουν επίσης αποκλείσει μία συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Οι δημοσκοπήσεις εντούτοις φέρνουν το δεξιό κόμμα κάτω από το ποσοστό του 3% που απαιτείται για να μπει στη βουλή.

Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το Ποτάμι επιθυμούν να συμμαχήσουν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Νέες εκλογές

Κανείς δεν θέλει κανέναν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να κουράζονται. Η σημερινή εκλογική διαδικασία θα είναι η Τρίτη αυτή τη χρονιά, μετά τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου και του δημοψηφίσματος για το πρόγραμμα διάσωσης του Ιουλίου.

Ο Τσίπρας έχει ήδη επιδοθεί σε ένα παιχνίδι ευθυνών, υπό το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής διαδικασίας.

Υποστήριξε ότι τόσο το Ποτάμι όσο και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της επανάληψης των εκλογών, αν απαιτήσουν τη συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: Skai.gr - Reuters