Τσίπρας: Την Κυριακή έχουμε δημοψήφισμα για το πώς θα κινηθεί ο τροχός της ιστορίας

Μήνυμα στους ψηφοφόρους πως οι εκλογές της Κυριακής είναι ένα «κρίσιμο δημοψήφισμα» όπου θα κριθεί αν η Ελλάδα θα κινηθεί προς «το αύριο» ή προς το «παλιό» έστειλε το βράδυ της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Συντάγματος.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος ότι η κάλπη θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ εντολή για τον σχηματισμό «σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης», με «άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τονίζοντας ότι καθ’ αυτόν δεν θα χρειαστούν τα «δεκανίκια του πολιτικού συστήματος».

Κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν στην Κουμουνδούρου τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά ώστε να έχει και τη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων μετεκλογικά. «Το ερώτημα είναι με ποια διαφορά, αν θα έχουμε τα χέρια λυμένα τη Δευτέρα, αν θα έχουμε τους δυο βουλευτές που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει την ήττα των «πιο συντηρητικών κύκλων της Ελλάδας και της Ευρώπης», οι οποίοι – όπως υποστήριξε – σχεδίαζαν την αριστερή «παρένθεση» και εν συνεχεία την «παλινόρθωση» του «πιο παλιού από το παλιό». «Κάποιοι νόμιζαν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με το λαό, Διαψεύστηκαν. Σχεδίαζαν να μας ανατρέψουν με τη πιστωτική ασφυξία και τις κλειστές τράπεζες, διαψεύστηκαν», είπε.

Ο τέως πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου που έγινε τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για την «απομείωση του χρέους», την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, των αγροτών, των μικρομεσαίων και των επαγγελματικών τάξεων.

«Ποιον θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός για να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας; Ποιος θα διαπραγματευτεί για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα;», διερωτήθηκε.

Δίνοντας ευρωπαϊκή διάσταση στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας στάθηκε στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, διαμηνύοντας με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να επιμένει στο σεβασμό προς τη δημοσιονομική πειθαρχία αλλά να ξεχνά την αλληλεγγύη, αφήνοντας «κάθε κράτος-μέλος μόνο του απέναντι σε μια μείζονα ευρωπαϊκή κρίση».

Τόνισε ακόμα ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι το ποια Ευρώπη θα συναντήσουν οι άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο. «Μια Ευρώπη που τους τείνει το χέρι της αλληλεγγύης Ή την Ευρώπη που του τείνει το όπλο της καταστολής; Ποια είναι η Ευρώπη που οραματιζόμαστε; Η Ευρώπη του φούρναρη της Κω, που μοιράζει ψωμιά στα προσφυγόπουλα από το υστέρημά του; Ή η Ευρώπη του Ούγγρου Πρωθυπουργού που χτίζει φράκτες και μοιράζει σφαίρες;».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο τέως πρωθυπουργός συνέδεσε το θέμα με τη Χρυσής Αυγής, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στρέφοντας εμμέσως τα βέλη του κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Ποταμιού, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτοί που μίλαγαν για λαθρομετανάστες ή εγκαλούσαν την κυβέρνησή του για το ότι «δε βυθίζαμε τις βάρκες με τους πρόσφυγες» είναι στην πράξη «αυτοί που στρώνουν το χαλί στη Χρυσή Αυγή και στο φασισμό».

«Δυστυχώς αυτές οι άθλιες κραυγές δεν έλειψαν ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, τόσο επί Σαμαρά όσο και επί Μεϊμαράκη, αλλά ούτε και από το υποτίθεται νέο και κεντρώο κόμμα του κυρίου Θεοδωράκη», είπε.
Πηγή: skai.gr