Συνταγματολόγοι: Ασυμβίβαστο να έχει μετοχές στην εταιρεία ο Φλαμπουράρης (upd)

Στη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών εμπίπτει ο Αλέκος Φλαμπουράρης -αν παρέμενε κύριος μέτοχος της κατασκευαστικής εταιρείας ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ κατά την ανάληψη έργου- επισήμανε στον ΣΚΑΪ κορυφαίος συνταγματολόγος.

Ο κορυφαίος συνταγματολόγος δήλωνε στον ΣΚΑΪ ότι βάσει του άρθρου 43 του ΠΔ 63/2005, αν ο τέως υπουργός παρέμενε κύριος μέτοχος της συγκεκριμένης εταιρείας όταν ανέλαβε το έργο μπορεί να κινηθεί εναντίον του ο επίμαχος νόμος περί ευθύνης υπουργών.

«Αν ο πρώην υπουργός παρέμενε μέτοχος της συγκεκριμένης εταιρείας που ανέλαβε έργο από ΟΤΑ, τότε βάσει της κείμενης νομοθεσίας περί υπουργών σύμβαση είναι άκυρη και ο πρώην υπουργός ευθύνεται βάσει του νόμου περί ευθύνης των υπουργών» τόνισε από την πλευρά του στο Πρώτο Θέμα, που αποκάλυψε την υπόθεση, ο συνταγματολόγος και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φλαμπουράρης θα έπρεπε να είχε εκπέσει του υπουργικού του αξιώματος λόγω της συμμετοχής σε εταιρεία που λάμβανε δημόσια έργα στη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Σύμφωνα με το protothema.gr η εταιρεία του κ. Φλαμπουράρη «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ» κατάφερε να πάρει δημόσιο έργο αξίας 3,9 εκατ. ευρώ μέσα στην κρίση και συγκεκριμένα στις 20 Μαϊου 2015 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.



Από την πλευρά του, ο κ. Φλαμπουράρης παραδέχθηκε στον 9,84 ότι είναι μέτοχος ακόμα και σήμερα στην επίμαχη κατασκευαστική εταιρεία ενώ υποστήριξε ότι «κάθε Έλληνας μπορεί να έχει μετοχές σε διάφορες εταιρείες. Δεν απαγορεύεται να έχει μετοχές σε εταιρείες ούτε ο υπουργός»!

Τι λέει ο νόμος:

Βάσει του κώδικα νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα στο άρθρο 43 για τα ασυμβίβαστα μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών, παράγραφο 2 με τρόπο απόλυτο ξεκαθαρίζεται πως «τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί ΔΕΝ επιτρέπεται να συνάπτουν οποιαδήποτε μορφής σύμβαση με το Δημόσιο ή άλλα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα από την οποία γεννάται ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ όφελος υπέρ αυτών ή τρίτων. Η απαγόρευση ισχύει και για οποιασδήποτε μορφής εταιρεία ή επιχείρηση στην οποία συμμετέχει μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός ως ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ή ως ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ, ετερόρρυθμος ή περιορισμένης ευθύνης εταίρος ή διατηρεί την ιδιότητα ανώτατου διοικητικού στελέχους».

Στο άρθρο 3 επίσης ξεκαθαρίζεται πως «η παράβαση των διατάξεων των προηγουμένων παραγράφων συνεπάγεται την ακυρότητα των πράξεων που ορίζονται στην παράγραφο 2 και την ευθύνη των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών κατά τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Επιπρόσθετα, στο προεδρικό Διάταγμα αρ. 63 του 2005 και την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας δεν επήλθε καμία αλλαγή ως προς τις αυστηρές διατάξεις του άρθρου 43 για τα ασυμβίβαστα μελών της κυβέρνησης.

Εμπλοκή στην υποψηφιότητα

Σύμφωνα πάντα με το Πρώτο Θέμα, επειδή την Κυριακή κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Φλαμπουράρης θα εκλεγεί βουλευτής Α’ Αθηνών (είναι πρώτος στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ με άμεση τοποθέτηση του από την Κουμουνδούρου) την επόμενη θα βρεθεί αντιμέτωπος με το άρθρο 57 του Συντάγματος για τα ασυμβίβαστα έργα. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα διότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα η την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, εταίρου, ή μετόχου ή διοικητή, ή διαχειριστή ή μέλους του δ.σ. ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών της επιχείρησης η οποία …αναλαμβάνει μελέτες ή προμήθειες ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα».

Και το άρθρο 57 συμπληρώνει πως «βουλευτές που αποδέχονται οποιαδήποτε από τις ιδιότητες ή τα έργα που αναφέρονται σε αυτό ή στο προηγούμενο άρθρο και που χαρακτηρίζονται ότι αποτελούν κώλυμα για την υποψηφιότητα βουλευτή ή ότι είναι ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα εκπίπτουν από το αξίωμα αυτό όπως ο νόμος ορίζει».

Σημειώνεται επίσης πως ο πρώην υπουργός αν και δηλώνει ότι έχει αποχωρήσει από τα διοικητικά φέρεται να κατέχει το 50% των μετοχών της επίμαχης εταιρίας. Σε ΦΕΚ με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2010 ο κ. Φλαμπουράρης εμφανίζεται ως αντιπρόεδρος της εταιρίας κι έκτοτε δεν έχει υπάρξει ΦΕΚ αλλαγής, που να αποδεικνύει την αποχώρησή του.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ο κ. Φλαμπουράρης όταν ήταν υπουργός ή και σήμερα παραμένει μέτοχος του 50% της εταιρείας, τότε η σύμβαση του έργου ακυρώνεται ενώ για τον ίδιο προβλέπονται ποινικές ευθύνες βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Πηγή: skai.gr