Τσίπρας: Όχι σε κυβέρνηση παρά φύσιν – Μεϊμαράκης: Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης

Σκληρή, άλλα και με χιούμορ ορισμένες φορές, ήταν η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να αποφεύγουν πάντως να απαντήσουν ευθέως σε αρκετές από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι την επομένη των εκλογών θα υπάρξει κυβέρνηση, αλλά όχι «κυβέρνηση παρά φύσιν», επιμένοντας ότι το κόμμα του δεν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ επανήρθε στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης και συγκρότησης μετεκλογικά εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων όσον αφορά ορισμένα σημεία του μνημονίου.

Σχολιάζοντας εξάλλου στις αναφορές του κ. Τσίπρα για τη 17ωρη διαπραγμάτευση της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε, απευθυνόμενος στον ομόλογό του του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είστε ωρομίσθιος. Ο πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα».

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα «πρωθυπουργό του 60ευρου» και προσπάθησε επανειλημμένα να τονίσει τη «μνημονιακή του μετάλλαξη.» «Δεν σας θέλω ούτε για πρωθυπουργό ούτε για αντιπρόεδρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι μια κυβέρνηση του θα διαπραγματευτεί αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τα παράπονα του ότι ο σκηνοθέτης δείχνει ψηλότερο τον Τσίπρα.

«Ήταν ένας διάλογος που θα μπορούσε να γίνει και άλλη μέρα... Έχετε καταλάβει όλοι τι έγινε, πως συμπεριφέρθηκε η διοίκηση της ΕΡΤ. Ό,τι και να κάνει, η ΝΔ θα πάει μπροστά» δήλωσε δε ο κ. Μεϊμαράκης, εξερχόμενος του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.

Την ικανοποίησή του για το debate εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος από το μέγαρο. «Αυτή τη φορά ο κόσμος δεν πρέπει να είναι δυσαρεστημένος, είδε μία πιο ζωντανή διαδικασία, μία πιο ουσιαστική συζήτηση. Μας δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις, να συγκρουστούμε. Κάναμε μία καλή αρχή, πρέπει να το συνεχίσουμε».

ΤΟ DEBATE 

Τσίπρας: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση. Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης. Θα υπάρξει κυβέρνηση δεν θα υπάρξει παρά φύσιν κυβέρνηση. Τώρα που έχουν επιλέξει κάποιοι να πάνε νομισματοκοπείο, δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποσταθεροποίησηςΈχω τη βεβαιότητα συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ αλλά ταυτόχρονα η προοπτική σταθερότητας θα επιτευχθεί με το μεγαλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ».

«Έχουμε σειρά ριζικών διαφορών με τη ΝΔ σε θέματα όπως το χρέος που έλεγαν ότι είναι βιώσιμο, τις εργασιακές σχέσεις. Έχουμε ριζικές διαφορές, προγραμματικές γι’ αυτό δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε». 



Μεϊμαράκης: «Με τον κύριο Τσίπρα μπορούμε να έχουμε κοινό προγραμματισμό σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως την τήρηση του μνημονίου που υπέγραψε. Δεν είναι θέμα προσώπων είναι θέμα προγράμματος. Να έχουμε μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία, μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το πώς θα πορευτεί η χώρα». «Μπορούμε και από τη σημερινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση Τσίπρα να προτείνουμε σε κάποιος να συμμετέχουν» εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τσίπρας: «Ο καθένας έχει μία διαδρομή, όλοι κρινόμαστε.Το ζήτημα δεν είναι ο κ. Μεϊμαράκης, το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί. Εκπροσωπεί ένα κόμμα που κυβερνούσε 40 χρόνια τη χώρα φόρτωσε με χρέη και ελλείμματα τον ελληνικό λαό. Δεν έχω αίσθηση ότι θέλει να αντιμετωπίσει αυτό το σύστημα».

Μεϊμαράκης: «Μην μάς κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής που δεν έφεραν και δεν ψήφισαν ούτε ένα ν/σ για τη διαπλοκή... Να μάς πει ο κ. Τσίπρα ένα μέτρο για τη διαφθορά. Το μόνο που έκανε να καταργήσει τη Διαύγεια. Το νόμο για τα ΜΜΕ γιατί δεν τον πέρασε;»



Τσίπρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε το 30% των ταμείων της Siemens; Oι υποθέσεις φοροδιαφυγής ελέγχθηκαν επί ΝΔ; Ο κ. Μεϊμαράκης δεν πήγε με τον κ. Παπασταύρου στις Βρυξέλλες; Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με αυτό που ονομάζει ο ελληνικός λαός διαπλοκή; Ναι ή όχι;» 


Μεϊμαράκης: «Εμείς εισπράξαμε 30 εκατ. για τη λίστα Λαγκάρντ... Εσείς μηδέν... Τώρα έτυχε να δουν τον Φαλτσιανί προεκλογικά που συνεργάζεται με τους Podemos;»

Μεϊμαράκης: «Το ΣτΕ αποφάσισε θετικά για τις Σκουριές. Γιατί πρέπει να μπλοκάρει αυτή η επένδυση; Θα ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα, σταμάτησαν και την Ιονία Οδό και την Ολυμπία Οδό... Θα προχωρήσουμε όλα τα μεγάλα έργα τις Σκουριές και την Cosco. Από τη Δευτέρα πιάνουμε δουλειά. Ομαδικές απολύσεις ποτέ δεν υπήρξαν για μας».

Τσίπρας: «Υπήρξε τρομακτική αποεπένδυση τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξε επί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Για την Ιόνια Οδό και την Cosco επαναδιαπραγματευτήκαμε επιτυχώς».

Τσίπρας: «Κ. Μεϊμαράκη μού θυμίζετε το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο που έχει πιει πέντε μπουκαλια ουίσκι και μετά ένα σφηνάκι, και όταν ξυπνάει λέει ‘αυτό το σφηνάκι με κατέστρεψε’».

Μεϊμαράκης: «Κύριε Τσίπρα είχατε το μεγαλύτερο αριθμό ανέργων και μάλιστα το καλοκαίρι».



Τσίπρας για μεταλλεία Χαλκιδικής: «Πρέπει να τηρούνται περιβαλλοντικοί όροι και προϋποθέσεις για την εξόρυξη χρυσού. Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και στον τόπο μας πρέπει να εφαρμόζεται η νομιμότητα με το σεβασμό των εργασιακών και των περιβαλλοντικών νόμων; Εκβιαστικά η εταιρεία στις Σκουριές διέκοψε τις εργασίες σε όλο το φάσμα εμείς διακόψαμε τις εργασίες μόνο στο σκέλος της εξόρυξης χρυσού.»

Μεϊμαράκης: «Έχετε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στο εξάμηνο, πείτε μας μια θέση εργασίας που φέρατε... Μία μόνο... Ακούτε ιδιωτικό τομέα και σας πιάνει αλλεργία».

Τσίπρας: «Το ασφαλιστικό είναι βραδυφλεγής βόμβα γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου άδειασε τα ταμεία λόγω του PSI του κ. Βενιζέλου. Ζήτησα από τους κ. Μάρδα και Κατρούγκαλο την κατάργηση σειράς βουλευτικών προνομίων. Δεν πρέπει να υπάρχουν προνόμια για τους εκπροσώπους. Πρέπει να τελειώσουν αυτά και νομίζω σε αυτό θα συμφωνήσουμε παρότι δεν θα συγκυβερνήσουμε».



Τσίπρας: «Το ασφαλιστικό είναι βραδυφλεγής βόμβα γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου άδειασε τα ταμεία λόγω του PSI του κ. Βενιζέλου. Ζήτησα από τους κ. Μάρδα και Κατρούγκαλο την κατάργηση σειράς βουλευτικών προνομίων. Δεν πρέπει να υπάρχουν προνόμια για τους εκπροσώπους. Πρέπει να τελειώσουν αυτά και νομίζω σε αυτό θα συμφωνήσουμε παρότι δεν θα συγκυβερνήσουμε».

Μεϊμαράκης: «Όλοι μαζί μπορούμε να πιάσουμε δουλειά από τη Δευτέρα» επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τσίπρας σε ερωτήσεις του ΣΚΑΪ: «Το άλλο όνομα των λαθών μας είναι εμπειρία είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Έκανα λάθη, αλλά απέκτησα εμπειρία συσσωρευμένη. Όποιος επιχειρεί κάνει και σφάλματα. Δεν πουλήσαμε τον αγώνα. Βάλαμε το λαό στο προσκήνιο είπα την αλήθεια στο λαό. Η συμφωνία έχει δυσκολίες, αλλά μάς δίνει προοπτική. Επιλογή εθνικής ευθύνης ότι απέφυγα την παγίδα του Σόιμπλε και του Grexit.» «Παραλάβαμε έλλειμμα όχι πλεόνασμα και ταμεία άδεια και ούτε 1 ευρώ φρέσκο χρήμα. Μεγάλο ψέμα του κ. Σαμαρά η πιστοληπτική γραμμή στήριξης... Θα παλέψουμε προς όφελος των δικαιωμάτων του λαού».



Μεϊμαράκης σε ερωτήσεις του ΣΚΑΪ: «Ψέματα ότι βρήκε άδεια ταμεία ο κ. Τσίπρας. Γιατί είπε τότε ότι δεν θέλει άλλο ρευστό; Ο κ. Βαρουφάκης σε άρθρο του δηλώνει ότι είχαμε συμφωνήσει το κλείσιμο των τραπεζών για να τους πιέσουμε...»

Μεϊμαράκης σε ερωτήσεις του ΣΚΑΪ: «Ψέματα ότι βρήκε άδεια ταμεία ο κ. Τσίπρας. Γιατί είπε τότε ότι δεν θέλει άλλο ρευστό; Ο κ. Βαρουφάκης σε άρθρο του δηλώνει ότι "είχαμε συμφωνήσει το κλείσιμο των τραπεζών για να τους πιέσουμε"... «Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να στηριχθεί απαιτείται να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Θα τα παλέψουμε και θα τα συζητήσουμε τα μέτρα» διευκρίνισε.

Τσίπρας: «Έγινε ανακεφαλαιοποίηση 40 δισεκ. ευρώ από κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά δεν καλύφθηκαν τα κόκκινα δάνεια... Το θέμα των δανείων είναι κρίσιμο, πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων για την ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών». «Είναι ώρα να σταματήσουμε τη λαθολογία και την παρελθοντολογία» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Το μνημόνιο ήταν αναγκαίος συμβιβασμός, αλλά κερδίσαμε έδαφος».

Μεϊμαράκης: «Είχαμε πει ότι θα εξορθολογήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, ήμασταν έτοιμοι γι’ αυτό. Είχε πει ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και τώρα μάς παίρνει και τα κλειδιά».



Μεϊμαράκης: «Είχαμε πει ότι θα εξορθολογήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, ήμασταν έτοιμοι γι’ αυτό. Είχε πει ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και τώρα μάς παίρνει και τα κλειδιά». «Πόροι με την ανάπτυξη και με πρωτογενές πλεόνασμα θα αποδεσμευτούν για μείωση φόρων» διευκρίνισε ο πρόεδρο της ΝΔ.

Μεϊμαράκης: «Δεν υποσχέθηκα τίποτα... Εμείς ξεκινήσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναδιαρθρώσεις... Από το Φεβρουάριο – Μάρτιο αφότου έχουμε εκπέμψει το μήνυμα να συνεννοηθούμε μαζί τους. Η Ευρώπη θέλει να υπάρχει Ελλάδα, έχει προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, θέλει να ανταγωνιζόμαστε τις άλλες οικονομίες. Μόνο ο κ. Τσίπρας βλέπει νύχια γαμψά...». «Φεύγει, δραπετεύει, για να μην αναλάβει ευθύνες. Δεν υπόσχομαι τίποτε γι’ αυτό το εξάμηνο. Όλα τα δημοσιονομικά έχουν ψηφιστεί εκτός των αγροτών».

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ) ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ)

Μεϊμαράκης: «Δεν υποσχέθηκα τίποτα... Εμείς ξεκινήσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναδιαρθρώσεις... Από το Φεβρουάριο – Μάρτιο αφότου έχουμε εκπέμψει το μήνυμα να συνεννοηθούμε μαζί τους. Η Ευρώπη θέλει να υπάρχει Ελλάδα, έχει προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, θέλει να ανταγωνιζόμαστε τις άλλες οικονομίες. Μόνο ο κ. Τσίπρας βλέπει νύχια γαμψά...». «Φεύγει, δραπετεύει, για να μην αναλάβει ευθύνες. Δεν υπόσχομαι τίποτε γι’ αυτό το εξάμηνο. Όλα τα δημοσιονομικά έχουν ψηφιστεί εκτός των αγροτών».

Τσίπρας: «Στην Ευρώπη υπάρχουν στρατόπεδο. Το δικό σας είναι της Δεξιάς που την ηγεμονία έχουν ο κ. Σόιμπλε και η κ. Μέρκελ. Μάς υποστήριξαν οι Πράσινοι, η Αριστερά και τμήμα των Σοσιαλιστών... Εσείς είχατε την άποψη της Μέρκελ ότι το χρέος είναι βιώσιμο».

Μεϊμαράκης: «Δεν είστε ωρομίσθιος. Ο πρωθυπουργός κρίνεται από το αποτέλεσμα. Ο λαός σάς είπε Όχι, εσείς είπατε Ναι. Θα μάς ξαναπάει σε εκλογές. Οι 53 λένε ότι δεν θα ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι του μνημονίου».



Τσίπρας: «Δεν μετράει με το χρόνο η διαπραγμάτευση. Μετράει το συναίσθημα η μάχη που δώσαμε επί 6 μήνες για να διεκδικήσουμε το δίκιο του λαού. Ζωντανός οργανισμός η συμφωνία, υπάρχει το ζήτημα του χρέους, το ταμείο, το ανοιχτό θέμα των εργασιακών θέσεων, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ, οι πλειστηριασμοί. Θα τα εξυπηρετήσει αυτά ένας πρωθυπουργός που θα δώσει διαπραγματευτική ή κάποιος που θα λέει ‘ναι σε όλα;’»

Τσίπρας: «Δεν μετράει με το χρόνο η διαπραγμάτευση. Μετράει το συναίσθημα, η μάχη που δώσαμε επί 6 μήνες για να διεκδικήσουμε το δίκιο του λαού. Ζωντανός οργανισμός η συμφωνία, υπάρχει το ζήτημα του χρέους, το ταμείο, το ανοιχτό θέμα των εργασιακών θέσεων, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ, οι πλειστηριασμοί. Θα τα εξυπηρετήσει αυτά ένας πρωθυπουργός που θα δώσει διαπραγματευτική ή κάποιος που θα λέει ‘ναι σε όλα;’» «Το κρίσιμο αυτή την ώρα είναι να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεϊμαράκης: «Ο κ. Βέμπερ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) ψήφισε τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο... Στο ΕΛΚ έχουμε και δικές μας απόψεις... Δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε, άλλοι (σ.σ Die Linke) δεν ψήφισαν στα δικά τους κοινοβούλια τη συμφωνία». «Δεν μπορεί να λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο ο κ. Τσίπρας ενώ στο καταστατικό του ΔΝΤ δεν προβλέπεται χρηματοδότηση αν δεν είναι βιώσιμο χρέος. Ούτε αυτό δεν έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρα». «Αποδέχεται η συμφωνία ότι είχε γίνει κούρεμα με PSI, ότι υπήρχε ρήτρα αναδιάρθρωση του χρέους και ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα. Γι’ αυτό σας λέω ότι έχει πάθει μετάλλαξη δεν μπορεί να πει μια αλήθεια...»



Τσίπρας: «Πριν λίγο αποδέχθηκε το χρέος και τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα ο κ. Τσίπρας... Εμείς πήγαμε και στο Ιράν και στην Κίνα όχι για να πάρουμε λεφτά για το χρέος, αλλά θέλουμε προϋποθέσεις ανάκαμψης και επενδύσεων, τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας... Όχι τα hedge funds. Όλα όσα κάνουμε θα τα αξιοποιήσουμε».

Τσίπρας: «Πριν λίγο αποδέχθηκε το χρέος και τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα ο κ. Τσίπρας... Εμείς πήγαμε και στο Ιράν και στην Κίνα όχι για να πάρουμε λεφτά για το χρέος, αλλά θέλουμε προϋποθέσεις ανάκαμψης και επενδύσεων, τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας... Θέλουμε επενδύσεις, όχι τα hedge funds. Όλα όσα κάνουμε θα τα αξιοποιήσουμε».

Μεϊμαράκης: «Χρειάζονται ισοδύναμα για ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ το γράφει στο νέο μνημόνιο... Γίνατε νεομνημονιακός, κύριε Τσίπρα, δεν πειράζει θα το συνηθίσετε.» «Θα εξετάσουμε αν είναι αποτελεσματικό το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν συνεπάγεται σύσταση υπουργείου... Η κυρία υπουργός (κ. Χριστοδουλοπούλου) κανένα μέτρο δεν πήρε, άφησε τους μετανάστες να λιάζονται».

Τσίπρας: «Έγιναν βήματα μισοτελειωμένα στο προσφυγικό και την οικονομία». «Με τον κ. Ρέντσι θέσαμε θέματα για τις προσφυγικές ροές. Πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν γιατί εκεί χτυπάς ανθρώπους» διευκρίνισε. «Η ενίσχυση της επιτήρησης είναι κάτι που θέλουμε... Οι μετανάστες έρχονται για να φύγουν όχι για να μείνουν».

Τσίπρας: «Έγιναν βήματα μισοτελειωμένα στο προσφυγικό και την οικονομία». «Με τον κ. Ρέντσι θέσαμε θέματα για τις προσφυγικές ροές. Πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν γιατί εκεί χτυπάς ανθρώπους» διευκρίνισε. «Η ενίσχυση της επιτήρησης είναι κάτι που θέλουμε... Οι μετανάστες έρχονται για να φύγουν όχι για να μείνουν».

Μεϊμαράκης: «Με τα μέτρα που έχουν πάρει είναι υπερασπιστές συμφερόντων... «Ως προς τους πρόσφυγες, είχαμε πει ότι περιμέναμε 2,5 εκατ. να περάσουν στην Ελλάδα. Έστειλε μήνυμα ότι καλά περνάμε εδώ και έτσι αυξήθηκε ο αριθμός των λαθρομεταναστών, που είναι λαθρομετανάστες γιατί έρχονται λαθραία».
  
Τσίπρας: «Υπάρχουν άλλες δυνάμεις εκτός από αυτούς που λένε there is no alternative… Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία έχουν εκλογές φέτος, αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμα θα είναι αρνητικό. Αν κερδίσει, το μήνυμα θα είναι να βάλουμε τέλος στη λιτότητα των πιο ακραίων και συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη. Η σχέση που είχα με την κ. Μέρκελ ήταν σχέση αλληλοσεβασμού, αλλά είχα το θάρρος να μιλήσω για το κατοχικό δάνειο και τη Siemens. Όποιος λέει και όχι είναι πιο σεβαστός από κάποιον που λέει ‘ναι σε όλα’».

Μεϊμαράκης: «Εμείς δεν είχαμε πει ότι θα συμφωνήσουμε σε όλα αλλά θα στηρίξουμε την κυβέρνηση για συμφωνία».

Τσίπρας: «Το θέμα του ΑΔΜΗΕ έχει μείνει ανοιχτό... Απομένει μάχη για να βρούμε ισοδύναμα. Ο κ. Μεϊμαράκης και η ΝΔ δεν θέλουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη είναι θέμα ιδεολογίας... Για τους Σύρους είναι παγκόσμιο φαινόμενο είναι δυνατόν να λέει ότι έρχονται εδώ λόγω ΣΥΡΙΖΑ; Μάς ρίξανε πάμε σε εντολές για να πάρουμε εντολή».

Μεϊμαράκης: «Για τον ΑΔΜΗΕ έχετε υπογράψει ότι θα πάει για ιδιωτικοποίηση δεν ξέρω πώς το ερμηνεύετε... Για το μεταναστευτικό ο πόλεμος στην Συρία δεν άρχισε προχθές».

Τσίπρας σε ερωτήσεις του ΣΚΑΪ: «Ο κ. Σόιμπλε είχε φέρει στο τραπέζι το σχέδιο του τάιμ άουτ που δεν θα είχε επιστροφή αλλά μόνο καταστροφή... Υπήρχαν δυνάμεις που έβαλαν πλάτη για το σχέδιο του Grexit… Eίναι βέβαιο ότι έχουμε κερδίσει πια έδαφος, έχουμε οδικό χάρτη που πρέπει να κερδίσουμε ώστε όσο πιο γρήγορα έρθει η ανάπτυξη τόσο πιο γρήγορα θα απομακρυνθεί το Grexit». «Έχουμε συμμάχους, έχουμε δυνατότητες αν κερδίσουμε την ελάφρυνση του χρέους θα έχουμε ανάπτυξη, θα βγούμε στις αγορές».

Μεϊμαράκης: «Έχουμε τις ευθύνες μας και τις αναλάβαμε. Τη διακυβέρνηση την αναλάβαμε και με την θέληση των πολιτών. Μάθαμε από τα λάθη μας και δεν θα ξανακάνουμε άλλα.» «Το δεύτερο μνημόνιο ήταν απόρροια του πρώτου μνημονίου... Προέβλεπε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών και λιγότερη φορολογία... Αν δεν μας είχε διακόψει ο κ. Τσίπρας θα είχαμε βγει από το μνημόνιο».

Τσίπρας: «Οι ξένες επενδύσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τη φορολογία, αλλά τη νομισματική, την δημοσιοικονομική σταθερότητα, τη γραφειοκρατία, τη δικαιοσύνη... Αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις, με ανταποδοτικότητα πρέπει να κάνουμε τομές και να προχωρήσουμε σε νέο αναπτυξιακό νόμο».

Τσίπρας: «Οι ξένες επενδύσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τη φορολογία, αλλά τη νομισματική, την δημοσιοικονομική σταθερότητα, τη γραφειοκρατία, τη δικαιοσύνη... Αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις, με ανταποδοτικότητα πρέπει να κάνουμε τομές και να προχωρήσουμε σε νέο αναπτυξιακό νόμο». «Ζήτησα την αναστολή του μέτρου του ΦΠΑ στην εκπαίδευση πριν δυο εβδομάδες, όχι βέβαια να τον φορτώσουμε στο βοδινό κρέας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση σήμαινε οριζόντιες απολύσεις στο δημόσιο.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ 

Ο κ. Μεϊμαράκης ρωτά τον κ. Τσίπρα για τους «53» και τους βουλευτές που ψήφισαν «παρών» και για τη δήλωση «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μάς τελειώσετε.

Τσίπρας: «Δημοκρατικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι πορευτήκαμε έτσι θα πορευτούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεσπάσθη γιατί μια ομάδα μέσα στο κόμμα αποφάσισε να αποχωρήσει πέρα από τη γραμμή του κόμματος... Μην προσπαθείτε να τρομοκρατήσετε τον κόσμο λέγατε ότι θα μας πάτε στη δραχμή... Εμείς συνεργαστήκαμε με τον κ. Καμμένο, και πρότεινα Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Παυλόπουλο. Εσείς δεν θέλετε εθνική συνεννόηση, θέλετε εθνική συγκάλυψη. Αυτό δεν θα το κάνουμε. »

Μεϊμαράκης: «Σαφώς θα κρατήσουμε ότι κρύβετε και εσείς κρύβετε τη διαπλοκή... Σε τι να κάνουμε εθνική συγκάλυψη; Σας καλούμε να συνεργαστούμε σε ό,τι ψηφίσατε αλλά κρατάμε την άποψη μας ότι είστε ο πρωθυπουργός της ανεργίας, ότι είστε κόμμα της διαπλοκής Γιατί θα τελειώσετε το 70% του ελληνικού λαού; »

Τσίπρας: «Θέλετε αλήθεια να συνεργαστούμε ή υποκρίνεστε; Στην πραγματικότητα θέλετε εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγετε τις μεγάλες αλλαγές. Δεν είπα ότι θα σας τελειώσουμε, είπα ότι τελειώνουμε με το παλιό. Μου έχετε καταλογίσει τόσα, θέλετε στ' αλήθεια να συνεργαστούμε; Στο προηγούμενο ντιμπέιτ είπατε ότι δεν ολοκληρώσατε το έργο σας, λόγο συγκυβέρνησης. Στην αρχή με θέλατε πρωθυπουργό, τώρα με υποβιβάσατε σε αντιπρόεδρο, δεν προορίζετε για εκεί τον κ. Βενιζέλο;» 

Μεϊμαράκης: «Δεν σας θέλω ούτε για πρωθυπουργό ούτε για αντιπρόεδρο είσαστε ο πρωθυπουργός του 60εύρου, φέρατε τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα... Για ένα εξάμηνο να πάμε μαζί για να υλοποιήσουμε τη συμφωνία που εσείς υπογράψατε... Παραμένετε ψευτράκος... Μας διαβεβαιώνατε ότι δεν θα κάνετε εκλογές και ότι δεν θα υπογράψετε τη συμφωνία.»

Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση... Δεν χρειάζεται κυβέρνηση πάρα φύσιν... Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση και αντιπολίτευση... Ή θα έχει κυβέρνηση προοδευτική ή κυβέρνηση συντηρητική... Δεν είναι φυσιολογικό να συνεργαστούμε. Το να είναι αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή θα είναι κατάρα για τον τόπο.»

Απαντήσεις σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου της ΕΡΤ για τις προεκλογικές υποσχέσεις των δύο κομμάτων και για τη μετανάστευση των νέων

Τσίπρας: «Σε αυτόν τον τόπο τίποτα δεν χαρίστηκε. Χρειάζεται αγώνας και προσπάθεια για να βγούμε από τη μέγγενη. Ζητώ μία εντολή συνέχειας, για να μην μείνει η ελπίδα στη μέση. Μία ελπίδα που θα έρθει με υπομονή, επιμονή, σχέδιο και αγώνα. Τώρα όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο δρόμος.»

Μεϊμαράκης: «Από τον Ιανουάριο ώς σήμερα, οι ψηφοφόροι έχουν να συγκρίνουν όσα τους υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας και όσα έπραξε. Από τον Ιανουάριο έως σήμερα, η χώρα έχει αλλάξει, το εισόδημα έχει μειωθεί. Όσοι έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας, πρέπει να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν πριν πάνε στην κάλπη. Αγωνιστήκαμε για να πηγαίνει η νέα γενιά στην κάλπη... Η νέα γενιά πρέπει να πάει στην κάλπη, πρέπει να συμμετέχει για να αλλάξουν τα πράγματα. Η κοινωνία αλλάζει με συμμετοχή και όχι αποχή.»

Μεϊμαράκης: «Ο νέος μπορεί να μείνει στην Ελλάδα, και να προσπαθήσει μαζί μας. Οι Έλληνες μεγαλουργούν στο εξωτερικό, γιατί όχι και εδώ; Πρέπει να έρθουν οι επενδύσεις και όχι με το πάτημα ενός κουμπιού... Πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους 100 δισεκ. ευρώ πόροι του ΕΣΠΑ δεν απορροφήθηκαν... Με νέες θέσεις εργασίας μπορούν να βρουν δουλειά...» Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης όχι ψήφο διαμαρτυρίας.

Τσίπρας: «Οι νέοι δεν έφυγαν από τον εξωτερικό το τελευταίο εξάμηνο. Είναι εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και να λέει ο κ. Μεϊμαράκης δεν μεριμνήσαμε γι’ αυτούς είναι τουλάχιστον καινοφανές. Χρειάζονται δημόσια πανεπιστήμια, τεχνολογικά πάρκα για την παραγωγή πλούτου για τη χώρα αλλά και για τον εαυτό τους. Αναδιοργανώσαμε το ΕΣΠΑ, διώξαμε τους μεσάζοντες από τα προγράμματα. Χρειάζεται δουλειά, αλλά και εθνικό συλλογικό όραμα».

Καταληκτικά μηνύματα των δύο αρχηγών προς τους πολίτες

Μεϊμαράκης: «Σας ζητώ να ψηφίσετε τη ΝΔ. Πριν πάτε στην κάλπη να κρίνετε και να συγκρίνετε. Στις 20 Σεπτεμβρίου κρίνεται το μέλλον της χώρας. Εάν η Ελλάδα θα πάει μπροστά, εάν το ψέμα θα νικήσει την αλήθεια. Οι Έλληνες μεγαλουργούν παντού, μπορούν να μεγαλουργήσουν και στη χώρα μας, αρκεί να μην υπάρχει διχασμός. Όλοι μαζί μπορούμε. Η ΝΔ δεσμεύετε να συγκροτήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας για να βγούμε από το μνημόνιο και να μπούμε στην ανάπτυξη. Θα καλέσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να φτιάξουμε ένα σχέδιο για την χώρα. Πρέπει να φτιάξουμε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Η χώρα μπορεί να ανακάμψει μετά το β’ εξάμηνο του 2016.»

Τσίπρας: «Τον Γενάρη πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από τον λάκκο της χρεοκοπίας, όπου τον έριξαν τα κόμματα που κυβερνούσαν τόσα χρόνια, φορτώνοντας τη χώρα με ελλείμματα. Κερδίσαμε έδαφος για μία καλύτερη συμφωνία με το 'όχι' του ελληνικού λαού. Τώρα διαθέτουμε εμπειρία και γνώση... Πρέπει τώρα να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, με το ζήτημα της διαφθοράς, της διαπλοκής. Το δίλημμα είναι απλό: θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή την Ελλάδα των πολλών; Μία Ελλάδα χωρίς όραμα και προοπτική ή μία Ελλάδα που θα δίνει τη δυνατότητα να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία; Ας κερδίσουμε το αύριο, τελειώνοντας με το χθες.»

Πηγή: skai.gr