Κλείσιμο

Το Debate των 7:Όροι και λεπτομέρειες διεξαγωγής

Το ραντεβού των 7 πολιτικών αρχηγών για  την τηλεοπτική τους αναμέτρηση κλείστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη στις 9 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ.

Στο στούντιο της δημόσια τηλεόρασης θα συντονίζει πιθανότατα και ως είθισται ο κεντρικός παρουσιαστής της ΕΡΤ  ενώ ερωτήσεις θα υποβάλλουν δημοσιογράφοι από τους πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1, ALPHA, E TV, MEGA, ΣΚΑΙ, STAR. 

Παρά τις ελπίδες ότι το εν λόγο ντιμπέιτ θα μπορούσε να είναι πιο ζωντανό και ουσιαστικό από προηγούμενα όπου κυριαρχούσαν οι μονόλογοι, δεν ξεφεύγει απ' ότι φαίνεται από αυτό το κλίμα, καθώς άμεσος διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και πάλι δεν θα διεξαχθεί.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ θα υπάρξουν τέσσερις θεματικοί κύκλοι, ένας ελεύθερος και οι ελεύθερες τοποθετήσεις των αρχηγών οι θεματικοί κύκλοι θα αφορούν:
 
1ος κύκλος:  Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
 
2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική
 
3ος κύκλος:  Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό
 
4ος κύκλος:  Εξωτερική πολιτική - Άμυνα
 
Ο 5ος κύκλος θα αφορά τις ελεύθερες ερωτήσεις που θα επιλέξει να υποβάλλει ο κάθε δημοσιογράφος ενώ ο 6ος κύκλος θα περιλαμβάνει τις ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε αρχηγού με παράλληλη δυνατότητα αν θέλει κάποιος αρχηγός να υποβάλει ερώτηση σε άλλον ή άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.
 
Ο χρόνος  στους πέντε πρώτους κύκλους, θα διαρκεί 30" για την ερώτηση και έως 1.30 λεπτό για την απάντηση . Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15''και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30''.
 
Στον 6ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1.30 λεπτό ανά γύρο.
 
Η σειρά των πολιτικών αρχηγών καθορίζεται με βάση την κοινοβουλευτική του δύναμη ενώ η τοποθέτηση των δημοσιογράφων  στο πάνελ, καθορίζεται από τους ίδιους.

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου