Βαρουφάκης στο CNBC: Δεν θα υποστηρίξω Τσίπρα στις εκλογές

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι δε δίνει την υποστήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα ή στον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. Όπως εξήγησε, δεν κατεβαίνει στις εκλογές διότι δεν μπορεί να πει σε όσους τον ψήφισαν κοιτώντας τους στα μάτια ότι το κόμμα μπορεί,δεδομένης της συμφωνίας με τους πιστωτές, να εφαρμόσει μία μεταρρυθμιστική και δημοσιονομική ατζέντα που μπορεί να σταθεροποιήσει την οικονομία. Εκτίμησε δε ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει.

Είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πίσω στους Έλληνες την αξιοπρέπειά τους με τις διαπραγματεύσεις, αλλά τους απογοήτευσε μετατρέποντας το «Όχι» του δημοψηφίσματος σε «Ναι».

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι σχεδίαζε την επαναφορά της δραχμής. «Δεν ασχολούμασταν με τον σχεδιασμό ενός Grexit ή επαναφοράς της δραχμής. Δεν ήταν αυτή η εντολή μας ή η άποψή μου για το τι έπρεπε να γίνει». Όπως είπε, υπήρχε σχέδιο «για μια δύσκολη περίοδο εντός της ευρωζώνης σε κατάσταση χρεοστασίου, ενώ θα σοβάρευαν οι διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι επιδιωκόταν η δημιουργία συνθηκών για ένα παράλληλο ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών, εκπεφρασμένων σε ευρώ, ακριβώς για να εξασφαλιστεί η παραμονή στην ευρωζώνη.

Συμπλήρωσε δε ότι «ασφαλώς είχαμε ένα πλάνο Β για τη δραχμή, ακριβώς όπως το Υπουργείο Άμυνας έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τυχόν εισβολή στη χώρα. Αυτό δε σημαίνει ότι θέλεις να δεχθείς εισβολή».

Ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται στο Λονδίνο για να μιλήσει και πάλι σε εκδήλωση του Φόρουμ Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων OMFIF, καλεσμένος του Λόρδου Λαμόντ, πρώην Υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας με το Συντηρητικό Κόμμα τη δεκαετία του '90. Στο ίδιο φόρουμ είχε απευθυνθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης και προ εβδομάδων, όταν είχε αναφερθεί στοPlanB και τα σχέδια δημιουργίας παράλληλης ρευστότητας.

Στη συνέντευξή του επανέλαβε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας στα τέλη του 2014 ήταν μία «στατιστική οφθαλμαπάτη» και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης με το νέο μνημόνιο, όπως δεν υπήρχε και με τα προηγούμενα.

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα παραμένει στο προσκήνιο της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια λόγω της αποτυχημένης τακτικής «επέκτασης και προσποίησης». Όπως σχολίασε, ένα δεκάχρονο παιδί θα καταλάβαινε πως αν έχεις ένα μη βιώσιμο χρόνο και προσποιείσαι ότι είναι πρόβλημα ρευστότητας που προσπαθείς να λύσεις με περισσότερο χρέος και λιτότητα, τότε δε θα είναι καλή η κατάληξη. Ως «οικονομολόγος, πολιτικός και Ευρωπαίος πολίτης» ζήτησε τον τερματισμό της επέκτασης και προσποίησης.

Επανέλαβε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύεικαι δεν έχει κρύψει πως χρειάζεται ένα διάλειμμα στη συμμετοχή της Ελλάδας στηνευρωζώνη και ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει. Όπως είπε, θα είναι νερό στον μύλο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών μια αποτυχία της αξιολόγησης σε λίγους μήνες. Χαρακτήρισε δε την Ελλάδα ως «πιόνι» στο παιχνίδι του Σόιμπλε όσον αφορά τις ισορροπίες στην ευρωζώνη και απέδωσε την έλλειψη συμβιβασμού στον κακό σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης

Ερωτηθείς για το αν νιώθει κάποια προσωπική έχθρα προς τον Μάριο Ντράγκι, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε «καμία απολύτως» και σχολίασε ότι πρόκειται για έναν «εξαίρετο» κεντρικό τραπεζίτη. Επέκρινε το «παράδοξο» της ευρωζώνης σε σχέση με τον ρόλο της ΕΚΤ, λέγοντας: «Έχουμε μια κεντρική τράπεζα χωρίς ένα κράτος να τη στηρίζει και κράτη χωρίς κεντρικές τράπεζες». Σημείωσε δε ότι ήταν απόφαση του Eurogroup η άρνηση της περαιτέρω παράτασης του προηγούμενου προγράμματος την περίοδο του δημοψηφίσματος. «Είμαι σίγουρος ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν ήθελε να κλείσει τις τράπεζές μας», σχολίασε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Κληθείς να σχολιάσει τη μεταναστευτική κρίση, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για ανθρωπιστική κρίση, όνειδος και στίγμα για την Ευρώπη. «Χάσαμε την ψυχή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο