Πρώτη φορά πρωτιά της ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση, μάχη Τσίπρα-Μεϊμαράκη

Ρευστό πολιτικό σκηνικό με ανατροπές, 18 μέρες πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, φανερώνει νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, η οποία για πρώτη φορά δίνει προβάδισμα – έστω οριακό – στη Νέα Δημοκρατία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για τον σταθμό MEGA, η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με απόσταση αναπνοής 0,3 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποσπώντας το 25,3% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 25%.

Αγώνας γίνεται για την τρίτη θέση, όπου η Χρυσή Αυγή προηγείται με 5,5%, αλλά ακολουθούν με μικρή διαφορά το ΠΑΣΟΚ (5,3%) και το ΚΚΕ (5,1%).

Μικρή κάμψη σε σχέση με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις φαίνεται να έχει η επιρροή του Ποταμιού, το οποίο βρίσκεται στην έκτη θέση με 4,6%, ενώ περιορισμένη δυναμική φαίνεται να έχει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία απολαμβάνει το 4% της πρόθεσης ψήφου.

Η δημοσκόπηση δίνει 9κομματική Βουλή, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να μπαίνουν στο κοινοβούλιο στο νήμα, με 3%, ενώ 3,2% λαμβάνει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Σε μια δεύτερη επιτυχία για τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τα στοιχεία της GPO, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με 44,3% θετικές γνώμες, ξεπερνώντας τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αποσπά θετική άποψη από το 41,9%. Ακολουθούν, λίγο κάτω από το 40%, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά.

Πάντως, αντίστροφο είναι το αποτέλεσμα στο ερώτημα για το ποιος αρχηγός είναι καταλληλότερος να χειριστεί τη συμφωνία με τους εταίρους, με τον κ. Τσίπρα να έχει τα πρωτεία με 28,8%, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης ακολουθεί με 27,1%.

Κρίσιμος παράγοντας στην ανάκαμψη της ΝΔ φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με το 68,5% να έχει αρνητική γνώμη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποστήριζε τις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ή τηρούσε στάση ουδετερότητας.

Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 66,7%, φαίνεται να διαφωνεί με την απόφαση του κ. Τσίπρα να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές οκτώ μήνες μετά τις κάλπες του Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά το μετεκλογικό τοπίο, η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 58,9%, φέρεται να θέλει κυβέρνηση συνεργασίας. Το 39,6% προκρίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ποσοστό που πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: skai.gr