Συνάντηση Μέρκελ Ραχόι: Η Ελλάδα θα έχει μέλλον αν επιδείξει λογική

Το κύριο χαρακτηριστικό της συνάντησης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον ισπανό ομόλογο της, Μαριάνο Ραχόι, ήταν η ταύτιση απόψεων στα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών, από τα οικονομικά θέματα ως τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Έκφραση του κοινού βηματισμού των δύο ήταν και ο καταμερισμός στην απάντηση των ερωτήσεων.

Για το ελληνικό ζήτημα, ένα θέμα το οποίο φαίνεται να απασχόλησε αρκετά, πιθανώς και λόγω των επικείμενων ισπανικών εκλογών, απάντησε ο ισπανός πρωθυπουργός. Μολονότι διαβεβαίωσε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα είναι αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τόνισε ότι αν η χώρα επιδείξει λογική, κάνει καλά τη δουλειά της και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, τότε θα έχει μέλλον. Εμμέσως, πλην όμως σαφώς, ο κ. Ραχόι παρουσίασε την Ισπανία ως παράδειγμα προς μίμηση.

Χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνησή του, η οικονομία φέτος αναμένεται να σημειώσει μια αύξηση της τάξεως του 3,3%. Από την πλευρά της η καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η οικονομική άνοδος θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση της προσφυγικής κρίσης

Κοινές απόψεις εξέφρασαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Μαριάνο Ραχόι και για το προσφυγικό. Χρησιμοποιώντας κατά λέξη τις χθεσινές διατυπώσεις της καγκελαρίου, ο ισπανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ως το κεντρικό ζήτημα του επόμενου διαστήματος, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ως άμεσα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν εντός του μηνός ο Μαριάνο Ραχόι ανάφερε τη διατύπωση από την Κομισιόν κριτηρίων για το ποιες χώρες θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς χώρες προέλευσης, την καθιέρωση διαδικασιών για την επιστροφή όσων ατόμων δεν θα αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και, τέλος, τη δημιουργία κέντρων καταγραφής των προσφυγών στην Ελλάδα και την Ιταλία υπό την ευθύνη της Κομισιόν.


Πηγή: Deutsche Welle - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο