Βουλή: Μετά τις εκλογές οι «καυτές» υποθέσεις πόθεν έσχες (upd)

Για μετά τις εκλογές παραπέμπει η επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής «καυτές» υποθέσεις όπως η πρώτη υπόθεση Χαϊκάλη σχετικά με καταγγελίες περί χρηματισμού και χρηματιστηριακής συναλλαγής καθώς και η πρόσφατη υπόθεση με την εμπλοκή του σε off shore εταιρία. Για την ίδια περίοδο παραπέμπεται προς εξέταση και η υπόθεση Μητρόπουλου που αφορά παλιό φορολογικό ζήτημα ενώ και όλες οι εκκρεμότητες για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» βουλευτών και ευρωβουλευτών για το οικονομικό έτος 2013, χρήσης 2012.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν η πρόεδρος Δέσποινα Χαραλαμπίδου και από τη ΝΔ ο Νικήτας Κακλαμάνης καθώς και οι εκπρόσωποι του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της εισαγγελίας Πρωτοδικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, η επιτροπή δέχτηκε – μετά από αίτημα του ίδιου- να ακροαστεί τον Παύλο Χαϊκάλη για την υπόθεση με την φερόμενη off shore εταιρία στην Κύπρο.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ προσκόμισε μάλιστα στην επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής σειρά εγγράφων, τα οποία – κατά τον κ. Χαϊκάλη - ισχυροποιούν τον ίδιο και τον ισχυρισμό του ότι δεν υπάρχει off shore εταιρία στην Κύπρο. Τα μέλη της επιτροπής πάντως αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση καθώς και να γίνει λεπτομερέστερη διερεύνηση και από πλευράς της Τράπεζας της Ελλάδος και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά της εκλογές.

Επίσης ομόφωνα αποφασίστηκε στην επόμενη συνεδρίασή της μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, να ανοίξει εκ νέου και η πρώτη υπόθεση Χαϊκάλη και η επιτροπή να καλέσει σε ακρόαση τόσο τον κ. Αποστολόπουλο, που ήταν το έτερο πρόσωπο της φερόμενης συναλλαγής του Παύλου Χαϊκάλη εν όψει της άκαρπης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο , καθώς και τον ίδιο τον κ. Χαϊκάλη.

Στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής «πόθεν έσχες», επίσης μετά τις εκλογές θα τεθεί και η υπόθεση Μητρόπουλου. Σύμφωνα με ένα μη κοινοβουλευτικό μέλος της επιτροπής, εκτιμάται ότι υπάρχει θέμα και πρέπει να ελεγχθεί η υπόθεση εκ νέου και κατά συνέπεια παραπέμπεται και αυτό με απόφαση της επιτροπής για μετά την 20η Σεπτεμβρίου. 

Τέλος, η επιτροπή μετά τις 20 Σεπτεμβρίου θα εξετάσει σειρά εκκρεμοτήτων που αφορούν στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών και των ευρωβουλευτών, καθώς από τους 704 υπόχρεους για το οικονομικό έτος 2013 χρήσης 2012, 10 υπόχρεοι δεν υπέβαλλαν ακόμη τις δηλώσεις τους, ενώ από τους 694 που τις κατέθεσαν, οι 49 παρουσιάζουν ελλείψεις στα παραστατικά που προσκομίζουν (όπως π.χ. συμβόλαια κ.α.) , οι 31 παρουσιάζουν αρνητικό «πόθεν έσχες», δηλαδή δεν δύνανται να δικαιολογήσουν κάποια περιουσιακά τους στοιχεία και 20 υπόχρεοι έχουν μηδενικές καταθέσεις, και βάση του σχετικού νόμου πρέπει να ελεγχθούν και αυτοί.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου