Κουτσούμπας: Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών

«Να παρθούν, τώρα και μέσα στην προεκλογική περίοδο, όλα τα αναγκαία και έκτακτα μέτρα για την πλήρη λειτουργία των παιδικών σταθμών, να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις και για όλα τα παιδιά, να διασφαλιστεί όλο το αναγκαίο προσωπικό και η αναγκαία έκτακτη χρηματοδότηση των δημοτικών δομών, χωρίς οι γονείς να αναγκαστούν να πληρώσουν για μία ακόμα φορά» υπογραμμίζει σε δήλωσή του για την κατάσταση και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας σημειώνει ότι σήμερα, που ξεκινούν τυπικά τη λειτουργία τους οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους της χώρας «θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είμαστε στο "και πέντε", αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων και η επιλογή των παιδιών, ενώ λείπει το αναγκαίο προσωπικό. Χιλιάδες παιδιά θα βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών». «Η αντιλαϊκή επιδρομή των μνημονίων, της πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων που τα εξυπηρετούν, βάζει τη σφραγίδα της και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα» αναφέρει ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διότι το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που δυστυχώς συμπληρώνει, ως κρίσιμο χρηματοδοτικό μέγεθος, τη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, δεν έχει περαιωθεί, αλλά «μετατίθεται για το τέλος του Σεπτέμβρη και βλέπουμε! Στην αναμονή βρίσκεται και ο προγραμματισμός των δήμων. Απόρροια της υποχρηματοδότησης τους και στην παιδική μέριμνα».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στράγγισε τους δήμους και τις δομές από τα χρηματικά διαθέσιμα για την εξυπηρέτηση του χρέους! Δεν έδωσε έγκριση για την πρόσληψη του αναγκαίου, έστω και έκτακτου, προσωπικού. Την ίδια στιγμή έχουν παγιωθεί οι ευκαιριακές συμβάσεις, τα δίμηνα, τρίμηνα, πεντάμηνα. Πλέον, έχει εφαρμοστεί σε μεγάλη έκταση ένα καθεστώς εργασιακού σκλαβοπάζαρου, που απαξιώνει την παιδαγωγική λειτουργία και θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των παιδιών. Το δίκτυο των δημόσιων παιδικών σταθμών παραμένει ανεπαρκέστατο σε όλη τη χώρα. Μεγεθύνεται η παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα και με δημόσια, μάλιστα, χρηματοδότηση. Οι δομές για το παιδί και τη στήριξη της οικογένειας συρρικνώνονται, τα βρεφικά τμήματα είναι δυσεύρετα, οι δημόσιες επενδύσεις για κτιριακές υποδομές δεν υφίστανται» επισημαίνει, στη δήλωσή του, ο κ. Κουτσούμπας.

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας τονίζει ότι η αγωγή και η φροντίδα του παιδιού είναι ευθύνη του κράτους και όχι αποκλειστικά της οικογένειας, προσθέτοντας ότι το αστικό κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις του, ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να υπηρετήσουν τις ζωτικές ανάγκες του λαού και των παιδιών του.

«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έναν δρόμο έχουν. Να οργανώσουν την πάλη τους, να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική, στο σύνολό της. Να ανοίξουν τον δικό τους δρόμο για το δικό τους κράτος και εξουσία και που οι ζωτικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και του παιδιού, είναι θεμέλιο του σχεδιασμού και της οργάνωσής τους. Με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρό, ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, μπορούμε και θα ανοίξουμε τον δρόμο» καταλήγει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Πηγή: skai.gr