Δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της «17Ν»

Με καθυστέρηση δύο ημερών, λόγω της παρέμβασης του προϊσταμένου του Εφετείου Αθηνών Χάρίδημου Παπαδάκη, δημοσιοποιήθηκε το πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασης της δίκης για τη 17Ν. Σε 6.599 σελίδες οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας εξηγούν αναλυτικά τους λόγους που τους οδήγησαν στην καταδίκη 15 κατηγορούμενων για την υπόθεση της 17Ν και στην απαλλαγή τεσσάρων ακόμα ατόμων.
Στο σκεπτικό της απόφασης για την πολύκροτη υπόθεση, που δημοσιεύθηκε τελικά 6 μήνες μετά το τέλος της δίκης, τα μέλη του δικαστηρίου δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που ανέκυψαν για τα πολιτικά κίνητρα της δράσης των κατηγορουμένων, κάνουν εκτενή αναφορά στις συνθήκες ίδρυσης της 17Ν και σκιαγραφούν τα πορτραίτα των μελών της. Το μεγαλύτερο μέρος του σκεπτικού των δικαστών στηρίζεται στις ομολογίες των κατηγορουμένων και κατά δεύτερο λόγο στην αξιοποίηση των ευρημάτων στις δυο γιάφκες, που διατηρούσε η οργάνωση.
Στην ιδρυτική ομάδα τοποθετούν τους : Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Νίκο Παπαναστασίου και Παύλο Σερίφη. Εξέχοντα ρόλο αποδίδουν οι δικαστές στο Δημήτρη Κουφοντίνα, που -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- αποτελούσε το σύνδεσμο της ηγεσίας με τον εκτελεστικό βραχίονα της οργάνωσης, ενώ ο Σάββας Ξηρός χαρακτηρίζεται ως «σκληρός εκτελεστής».
Ωστόσο, όπως προκύπτει από το σκεπτικό, παραμένουν ακόμα άγνωστα και ελεύθερα μέλη της οργάνωσης, ενώ αν και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος καταδικάστηκε ως αρχηγός, περιγράφεται ως «ο κομιστής των εντολών μιας αόρατης εκτελεστικής γραμματείας».
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας -όπως αναφέρεται- έχει σημαντικό ρόλο και ασκεί επιρροή στους συγκατηγορούμενούς του, ενώ υπήρξε διαφωνία ενός μέλους του Δικαστηρίου σχετικά με την αποδεικτική ισχύ των δηλώσεων κατηγορουμένων.
To 1o μέρος της απόφασης
Το 2ο μέρος της απόφασης
Το 3ο μέρος της απόφασης
Το 4ο μέρος της απόφασης
Το 5ο μέρος της απόφασης
Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» το Macromedia Flash Player >>
Πηγή: skai.gr