Τσίπρας: Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας, όποιος θέλει να αποδράσει ας το κάνει

Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας, καθώς επιλέξαμε να μην οδηγήσουμε το λαό στο χορό του Ζαλόγγου και αποτρέψαμε την εκδοχή της «μαζικής εθνικής αυτοκτονίας» που ετοίμαζαν οι «πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε τη συμφωνία με τους εταίρους ως μια αναγκαία λύση προκειμένου να διασφαλιστεί το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού, ειδικά των φτωχότερων στρωμάτων, αφήνοντας παράλληλα ξεκάθαρες αιχμές για την ομάδα Λαφαζάνη, την οποία εμμέσως κατηγόρησε για υποκρισία και «απόδραση» από την ώρα της κυβερνητικής ευθύνης.

«Θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να μην λερώσουμε τα δικά μας χέρια [...] Να υποκριθούμε ότι εκτός ευρωζώνης μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο επίπεδο ζωής για τους πολλούς», σχολίασε με νόημα ο κ. Τσίπρας. «Όποιος θέλει να αποδράσει, έχει το δικαίωμα να αποδράσει», συμπλήρωσε.

Κατηγόρησε ακόμα την ομάδα Λαφαζάνη για υποκλοπή του «Όχι» του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως αυτό το «Όχι» ανήκει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις τους αγώνες που έδωσε. «Το ‘Όχι’ δεν το χαρίζουμε σε αυτοδιοριζόμενους εκπροσώπους του», είπε. Στόχος είναι «να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε δρόμους ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν», είπε, καθώς αν ήδη υπήρχαν οι δρόμοι, δεν θα χρειαζόταν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απέρριψε εκ νέου την προοπτική συνεργασίας με Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο συμπαράταξης με το παλιό κομματικό σύστημα, το οποίο και κατηγόρησε ότι δεν έχει το σθένος ή το συμφέρον να διαπραγματευτεί σοβαρά με τους εταίρους.

«Ποιος θα έδινε αυτή τη μάχη; Ο Μεϊμαράκης, ο Θεοδωράκης που μας έλεγε να υπογράψουμε ό,τι μας δώσουν ή η Γεννηματά που συντάσσεται με ο,τι λέει η δεξιά;» διερωτήθηκε. «Ας φανταστούμε πού θα ήταν η χώρα, η συμφωνία και η αριστερά χωρίς αυτόν τον αγώνα. Τι συμφωνία θα έφερνε αλήθεια ο Σαμαράς αν έμενε πρωθυπουργός;», είπε ειρωνικά.

Αναφερόμενος στην κάλπη αλλά και στην επόμενη μέρα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως ο «κρίσιμος κόμβος» είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος, που δεν συζητείται πια «αν θα γίνει αλλά σε τι μέγεθος θα γίνει». Σε μια ακόμα βολή προς τη Λαϊκή Ενότητα, κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην αφήσουν τους «οπαδούς της αντιδραστικής παλινόρθωσης» να ακυρώσουν τα βήματα που έχουν ήδη γίνει.

Κατήγγειλε μάλιστα και πάλι απόπειρα επιβολής «αριστερής παρένθεσης», με τη συνεργασίας ελληνικών παραγόντων, υποστηρίζοντας πως οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν σχέδιο για το κλείσιμο των τραπεζών «από τον Φεβρουάριο».

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις Σκουριές, λέγοντας ότι το λουκέτο, αν και καθυστέρησε, έγινε, προσθέτοντας ότι τα χτυπήματα στη διαπλοκή δεν ήταν καθόλου εύκολα.

Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, έκανε λόγο για αξιοποίηση σε βάθος 35ετίας όχι μόνο ιδιωτικοποιήσεις και με το 50% των εσόδων να πηγαίνει στην ανάπτυξη.

Αιχμηρή ανακοίνωση-απάντηση στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για προσπάθεια  συνέχισης της «εξαπάτησης» του λαού, με «αντιμνημονιακό προσωπείο».
Πηγή: skai.gr