FT: Ο Τσίπρας στοιχηματίζει σε αυτοδυναμία για να κερδίσει εντολή μεταρρυθμίσεων

Παρά τη διάσπαση του κόμματός του και την πτώση της δημοτικότητάς του ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε χαλαρός ενώ εκκινούσε την προεκλογική του εκστρατεία υπερασπιζόμενος το έργο του με τηλεοπτική συνέντευξη αναφέρει η εφημερίδα Financial Times σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας τζογάρει ότι αυτή τη φορά τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητάς του ως πρωθυπουργού θα είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το πλήγμα της ρήξης με τη σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματος που τον ώθησε στην παραίτηση.

Για ορισμένους παρατηρητές αυτή η ψύχραιμη αυτοπεποίθηση του κ. Τσίπρα είναι άστοχη, καθώς ακόμα και ενώ μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ υφίστατο νέο κύμα αποσκιρτήσεων, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκμεταλλεύεται ένα κύμα ιδεολογικής δυσαρέσκειας μετά από την πολιτική κωλοτούμπα του κ. Τσίπρα.

Γίνεται αναφορά στη δημοσκόπηση που δίνει 24% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 22% της ΝΔ, με την επισήμανση ότι η Λαϊκή Ενότητα λαμβάνει μόνο 4,5%, κοντά σε μισή ντουζίνα άλλα κόμματα σε αυτό το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.

Ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτει η εφημερίδα, θέλει να φέρει το κόμμα του πιο κοντά στο κέντρο μετά από χρόνια κυριαρχίας της δεξιάς πτέρυγας. Η κα Γεννηματά προσπαθεί να ενισχύσει την υποστήριξη για το ΠΑΣΟΚ με εκλογικές συνεργασίες, μεταξύ άλλων με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά οι σοσιαλιστές θα έχουν ανταγωνισμό από Το Ποτάμι, του μοναδικού πολιτικού ηγέτη που είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για ορισμένους παρατηρητές η επιμονή του κ. Τσίπρα να κατηγορεί το παλιό πολιτικό σύστημα είναι μέρος της εκλογικής του στρατηγικής και θα εγκαταλειφθεί σε μία ακόμα κωλοτούμπα αν δεν κερδίσει την αυτοδυναμία και αν, όπως αναμένουν κάποιοι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ δεν μπουν στη Βουλή.

Πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι αν η κα Γεννηματά ανακτήσει κάποιους ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ένας φυσικός εταίρος για τον κ. Τσίπρα.

Σε συνοπτική παρουσίαση των βασικών προεκλογικών αντιπάλων του Αλέξη Τσίπρα γίνεται αναφορά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ως «βετεράνο της αριστεράς», στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως «τα ασφαλή χέρια της κεντροδεξιάς», στη Φώφη Γεννηματά ως «σεβαστή σοσιαλίστρια»και στη Ζωή Κων/πούλου ως «γόνο της αριστεράς», η οποία με την εκληφθείσα ως «αυταρχική» συμπεριφορά της ως Πρόεδρος της Βουλής έχει αποξενώσει βουλευτές από όλα τα κόμματα. Αναμενόταν να συστήσει το δικό της κόμμα, αλλά υπάρχουν αναφορές ότι εξετάζει συμπόρευση με τον κ. Λαφαζάνη κατά την προεκλογική περίοδο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο