Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας θέλει να φύγει, είναι λίγος

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καταγγέλλοντας πως ο κ. Τσίπρας στην πραγματικότητα προσπαθεί να «φύγει» ώστε να μην εφαρμόσει το Μνημόνιο που ο ίδιος έφερε, και συνάμα προτίμησε να βάλει τη χώρα στην «περιπέτεια» της κάλπης προκείμενου να λύσει τα εσωκομματικά προβλήματά του.

«Ο τύπος την κοπανάει [...] Έχει πρόβλημα, δεν θέλει να εφαρμόσει το Μνημόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο κ. Μεϊμαράκης, διερωτώμενος για ποιο λόγο τότε ο πρωθυπουργός έφερε τη συμφωνία στη Βουλή, και αφού την έφερε γιατί οδηγεί τη χώρα σε εκλογές.

Ο κ. Μεϊμαράκης επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον κ. Τσίπρα για όλες τις λάθος επιλογές των τελευταίων μηνών, από τη διαπραγμάτευση έως το μεταναστευτικό, όμως έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του πρωθυπουργού με τον Γιάνη Βαρουφάκη, εκτιμώντας πως υπάρχει μια απόπειρα συγκάλυψης.

Το ζήτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας ήξερε τι έκανε ο κ. Βαρουφάκης για το Σχέδιο Β, δήλωσε, συμπληρώνοντας πως δεν έχει λάβει πραγματικά απαντήσεις από τον πρωθυπουργό. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής στη νέα Βουλή, αλλά αποσαφήνισε ότι ο ίδιος θέλει μόνο απαντήσεις, όχι Επιτροπές. «Δεν είμαι υπέρ της ποινικοποίησης του πολιτικού βίου».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ωστόσο πως με τις 251 ψήφους που είχε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή αφού ήλθε σε συνεννόηση με τους εταίρους θα μπορούσε να αναδειχτεί σε «εθνικό ηγέτη», όμως δεν επέλεξε αυτό το δρόμο.

«Είναι λίγος», σχολίασε δηκτικά ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας πως ο κ. Τσίπρας φέρει προσωπικά την ευθύνη για όλες τις λάθος επιλογές.

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να κυβερνήσει πραγματικά με επιλεκτική στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για το καλό της χώρας, αλλά έβαζε αστερίσκους προκειμένου να περιορίσει την «αλαζονεία» του κ. Τσίπρα.

Επισήμανε επίσης πως δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό, καθώς πάτησε στην στήριξη

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης κατήγγειλε πως οι εκλογές ήταν συνέπεια της εσωτερικής ρήξης στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρας ότι – ενώ μπορούσε να λύσει το πρόβλημα με κομματικό συνέδριο – διάλεξε να φέρει την κόντρα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο «εθνικό προσκήνιο» και να το «λύσει με εκλογές».

Αναφερόμενος στα μέτρα του νέου Μνημονίου, ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία στο 23%, ζητώντας την αναστολή της αλλαγής έστω «για λίγους μήνες».

Τόνισε δε πως η ΝΔ έχει καταθέσει σχετική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει δικαιωθεί, και συνεπώς θα πρέπει ακόμα και την τελευταία στιγμή, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να «παγώσει» η αύξηση του φόρου στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Πηγή: skai.gr