Σε εκλογές οδηγείται η χώρα, η Βασιλική Θάνου υπηρεσιακή πρωθυπουργός

Σε εκλογές οδηγείται και επισήμως η χώρα, αφού οι διερευνητικές τηλεφωνικές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν τελεσφόρησαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά ούτε κατέληξαν σε συμφωνία για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Συνεπώς, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε πως αναθέτει στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, την υπηρεσιακή πρωθυπουργία της χώρας, δρομολογώντας τη διάλυση της Βουλής.

Στην ανακοίνωση της Προεδρίας πάντως δεν γίνεται καμία αναφορά σε ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες, με πιθανότερη ημερομηνία πάντως να θεωρείται η 20η Σεπτεμβρίου.

Η κ. Θάνου θα ορκιστεί στις 20:00 το απόγευμα, ενώ αύριο Παρασκευή, σε ώρα που δεν έχει ακόμα οριστεί, θα γίνει η ορκωμοσία και των υπόλοιπων μελών του προσωρινού κυβερνητικού σχήματος.

Η κίνηση του κ. Παυλόπουλου ήλθε μετά από τη σειρά τηλεφωνικών επαφών που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων για το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όπου όμως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Αντίθετα, θετικοί ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά.

Στην ανακοίνωση της Προεδρίας υπάρχει επίσης έμμεση απάντηση στην κριτική που δέχεται ο κ. Παυλόπουλος από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για μη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών, με την Προεδρία να τονίζει πως το άρθρο 37 του Συντάγματος προβλέπει πως ο πολιτειακός άρχοντας «καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων», με το υπονοούμενο ότι αυτό δεν απαιτεί δια ζώσης συνεδρίαση.
Πηγή: skai.gr