Τσακαλώτος: Έρχονται εκλογές αλλά όχι με την πολιτική αστάθεια του 2012

Στην εκτίμηση ότι έρχονται εκλογές, αλλά δεν θα οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια, όπως έγινε το 2012, προχώρησε τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλώντας παράλληλα τους πολίτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, καθώς ανακεφαλαιοποιούνται εντός του 2015, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το τελευταίο Eurogroup εξασφάλισε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι «αυτές οι εκλογές, που, όπως ακούω και εγώ, έρχονται, δεν θα είναι το ίδιο με το 2012. Τώρα υπάρχει συμφωνία. Υπάρχει η διαδρομή – πλαίσιο πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπάρχει το μαξιλάρι των 15 δισ., η σταδιακή αποκατάσταση των capital controls» είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε πως «αν η επόμενη κυβέρνηση είναι σταθερή, θα μπορεί να αντιμετωπίσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα "κόκκινα" δάνεια. Ο λαός μπορεί να φέρει τα χρήματά του από το εξωτερικό».

«Η απόφαση του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή εξασφαλίζει όλες τις καταθέσεις. Αφήνει ένα ερωτηματικό για τους ομολογιούχους, που επενδύουν στο τραπεζικό σύστημα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας ότι «θα τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση πριν από την 1-1-2016».

Ο Υπουργός Οικονομικών προχώρησε και σε αυτοκριτική τονίζοντας ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έκανε λάθη. Όποιος διαπραγματεύεται σκληρά θα κάνει λάθη. Είχε μία αποφασιστικότητα και άφησε παρακαταθήκη και βοήθησε τον δικό σας τον κόσμο, τη σοσιαλδημοκρατία, να ξυπνήσει λιγάκι. Ο ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε τη γενική συζήτηση στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Δημήτηρης Κρεμαστινός ζήτησε «η ΕΚΤ να εγγυηθεί τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες», ενώ πρότεινε αντί για εκλογές, να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Γιατί οι εκλογές θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε αναφερόμενος στις διπλές εκλογές του 2012: «Τι θα συμβεί μετά την περιπέτεια των εκλογών; Ποιος εγγυάται ότι δεν θα γίνει ό,τι το 2012;».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου