Ολλανδία: Πρόταση μομφής κατά του Πρωθυπουργού για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πρόταση μομφής που άσκησε εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του λόγω της παροχής νέας δανειακής στήριξης προς την Ελλάδα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Το ολλανδικό Κοινοβούλιο δεν χρειαζόταν να χορηγήσει έγκριση για το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρήκαν την ευκαιρία να εγείρουν τις αντιρρήσεις τους και ανέμεναν ότι στο πλαίσιο της συζήτησης στο κοινοβούλιο θα καλούνταν τα μέλη του να ψηφίσουν για το πρόγραμμα στήριξης. 

Ο Ρούτε αναμένεται να ξεπεράσει τον σκόπελο της πρότασης μομφής, την οποία υπέβαλε ο ισχυρός του αντίπαλος, Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του ισχυρού λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος. 

Το ελληνικό πακέτο βοήθειας εκτιμάται ότι θα λάβει την υποστηρικτική ψήφο των 88 εκ των 150 μελών του ολλανδικού κοινοβουλίου. 

Κατά την διάρκεια της, κριθείσας ως επιτυχημένης προεκλογικής του καμπάνιας το 2012, ο Μαρκ Ρούτε φώναζε να μην δοθεί «ούτε ένα επιπλέον cent στην Ελλάδα», εκφράζοντας, σχολιάζει το Reuters, την επιθυμία της πλειοψηφίας των δεξιών ψηφοφόρων της χώρας του, που τόσο ο ίδιος όσο και ο Βίλντερς διεκδικούν. 

Αλλά το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, οφείλεται εν πολλοίς στον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του, που δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Ο Ρούτε έριξε τους τόνους τον Ιούλιο και συνειδητοποίησε, σημειώνει το Reuters, ότι πρέπει να αναδιπλωθεί από τις σκληρές θέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας, στηρίζοντας πλέον την παροχή επιπλέον δανειακής βοήθειας στην Ελλάδα, εφόσον όμως η χώρα προχωρήσει σε αυστηρές μεταρρυθμίσεις. 

«Πινόκιο» χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό ο κύριος Βίλντερς και ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τα μέλη του κοινοβουλίου να αντιταχθούν στην παροχή επιπλέον χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ως «τον ναρκομανή (σσ: junkie) της Ευρώπης» ο οποίος είναι ανίκανος να συμμαζέψει τις σπατάλες και να κρατήσει τις υποσχέσεις του.  

Εξάλλου και ο επικεφαλής των Ολλανδών Χριστιανοδημοκρατών, Σάιμπραντ Μπούμα, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι «δεν είναι καλό ούτε για την Ευρώπη ούτε για την Ολλανδία", υποστηρίζοντας ότι είναι αναπόφευκτο για την Ελλάδα να χρειαστεί και άλλο πρόγραμμα στήριξης.

Περαιτέρω ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν εγγυήσεις από τον Μαρκ Ρούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης. 

Πηγή: skai.gr