Σερβικός Τύπος: Χρειάζεται θαύμα για μην αναγνωρίσει το Κόσοβο η Ελλάδα

Μια από τις προϋποθέσεις που θα κληθεί να ικανοποιήσει η Αθήνα προκειμένου να λάβει την οικονομική στήριξη της Δύσης είναι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζουν δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου. Η σερβική εφημερίδα Blic αναφέρει ότι υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις ότι η ευάλωτη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σημαίνει πως το «Κοσσυφοπέδιο είναι μια χαμένη μάχη για την Σερβία».

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ πλην της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου και της Σλοβακίας, έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, που αποσχίστηκε από την Σερβία το 2008.

«Χρειάζεται ένα θαύμα ώστε η Ελλάδα να μην αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο τους επόμενους μήνες, ένα χρόνο το περισσότερο. Η σερβική διπλωματία πρέπει να κάνει μια σοβαρή προσέγγιση ώστε η Αθήνα να μην αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, ή τουλάχιστον να επιμηκύνει [τη μη αναγνώριση]», τονίζει ανώνυμη πηγή που μίλησε στην εφημερίδα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας ότι οι προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι εταίροι στην Αθήνα δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και πολιτικές.

Ο πολιτικός αναλυτής Ντούσαν Ντζάντζιτς υπογράμμισε ότι η «αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Αθήνα θα γίνει μέχρι το φθινόπωρο». Και πρόσθεσε: «Ο Τσίπρας θα παίξει με ρεαλισμό. Θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να καθυστερήσει το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Λόγω της κακής κατάστασης, δεν θα είναι σε θέση να διεξάγει τη δική του πολιτική. Θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις, και… Εν προκειμένω, θα πρέπει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο».

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάσιτς είπε ότι δεν υπάρχουν σημάδια πως η Αθήνα θα αλλάξει την θέση της στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και ότι θα πραγματοποιηθούν σύντομα επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου.
«Ως Υπουργός των Εξωτερικών, θα πραγματοποιήσω επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Ο Τσίπρας θα έπρεπε να μας επισκεφθεί νωρίτερα, αλλά λόγω των προβλημάτων στη χώρα του, ανακοίνωσε ότι θα έρθει αργότερα».
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr