Guardian: H Eυρώπη ανέλαβε την Ελλάδα σαν τηλεοπτική νταντά

«H Eυρώπη ανέλαβε την Ελλάδα σαν τηλεοπτική νταντά» σχολιάζει δηκτικά η βρετανική εφημερίδα The Guardian, με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας – θεσμών.

«Στο (σ.σ ριάλιτι) 'Νταντά για τρεις μέρες' του Channel 4, η σύγχρονη Μαίρη Πόπινς Κάθριν Μιουζ καταφτάνει σε ένα νοικοκυριό επιρρεπές σε ξεσπάσματα κουτσούβελων και έχει μόλις 72 ώρες για να τα μεταμορφώσει με ‘σκληρή αγάπη’ και πειθαρχία σε μέλη μιας οικογένειας μοντέλο. Κρίνοντας από την τελευταία συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, οι δανειστές της, υπό την ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης, υιοθετούν κατά πολύ την ίδια προσέγγιση» αναφέρει η αρθρογράφος Χέδερ Στιούαρτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ήταν ήδη προφανές, στον απόηχο του μαραθωνίου των ολονύχτιων συνομιλιών των ηγετών της ευρωζώνης, (σ.σ 12 Ιουλίου) ότι το κυβερνών κόμμα της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ είχε τιμωρηθεί για την τόλμη του να προσβάλει την ορθοδοξία της λιτότητας στην ευρωζώνη».

«Το κείμενο καθορίζει όχι μόνο την εξοικονόμηση πόρων του προϋπολογισμού που ο Τσίπρας και οι υπουργοί του θα πρέπει να προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά μια ‘λιτανεία’ συγκεκριμένων πολιτικών που έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν σύμφωνα με τους γενικές κατευθυντήριες γραμμές του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και του κράτους» προσθέτει η εφημερίδα.

«Είναι η reductio ad absurdum (εις άτοπον απαγωγή) ενός σχεδίου που είχε ως στόχο να φέρει το καλύτερο οικονομικό μοντέλο της Ευρώπης στα φτωχότερα μέλη της. Οι Έλληνες θα εκσυγχρονιστούν με το ζόρι. Και σε αντίθεση με τις διδαχές της «Νταντά για τρεις μέρες αυτό το φάρμακο είναι εξαιρετικά απίθανο να λειτουργήσει» υποστηρίζει το άρθρο.
Πηγή: skai.gr