Εγκρίθηκε η συμφωνία αλλά με 118 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προς ψήφο εμπιστοσύνης

Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ, και κατ' επέκταση για τη χώρα, η απώλεια του ορίου των 120 βουλευτών για το κυβερνών κόμμα. Πλέον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίσαν τη συμφωνία περιορίζονται σε 118. Κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούσαν ότι μετά το αποτέλεσμα αυτό υπάρχει "θεσμική δυσαρμονία".   

Οι κυβερνητικές πήγες επισημαίνουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που έχουν σχέση με τη συμφωνία και μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, πιθανότατα μετά τις 20 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

«Θα γίνουν όσα χρειάζονται να γίνουν με βάση τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα» δήλωσε με νόημα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μετά την ψήφιση της συμφωνίας, κάνοντας εμμέσως πριν σαφώς αναφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Συνολικά "Ναι" ψήφισαν 222 βουλευτές , "Όχι" 64, ενώ 11 βουλευτές ψήφισαν "παρών".

Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν οι: Λαφαζάνης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Βαλαβάνη, Στρατούλης, Ήσυχος, Κοδέλας, Ζαχαριάς, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου, Κώτσιας, Λαπαβίτσας, Σταθάς, Χαραλαμπίδου, Γαϊτάνη, Σκούμας, Ιωαννίδης, Τσανάκα, Δελημήτρος, Ζερδελής, Διαμαντόπουλος, Σαμοΐλης, Μακρή, Διώτη, Αμμανατίδου, Ζάννας, Κριτσωτάκης, Λεουτσάκος Πετράκος, Ψαρρέα και Κυρίτση - Παρών δήλωσαν Α. Μητρόπουλος, Ν. Μιχαλάκης, Δ. Τζήκα, Β. Κατριβάνου, Χ. Καραγιαννίδης, Κ. Δερμιτζάκης, Θ. Κουρεμπές Γ. Κυρίτσης, Μ. Κανελλοπούλου και Α. Καββαδία - Απόντες Γ. Ακριώτης και Ε. Ουζουνίδου

«Δεν μετανιώνω που προτίμησα συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου» διαμήνυσε προς τους εσωκομματικούς επικριτές του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του τρίτου μνημονίου στη Βουλή. 

«Την πλήρη διάλυση της χώρας η ΝΔ θα τη σταματήσει με τη συμπαγή και ολοκληρωμένη παρουσία της, γιατί δεν έχετε το δικαίωμα αυτό» τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Η συμφωνία που έχετε φέρει έχει και λάθη και αδικίες. Έχει όμως και ευκαιρίες για να χτίσουμε μια νέα χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας, είστε οι πολιτικάντηδες που χρησιμοποιήσατε τα ψέματα για να βρεθείτε καβάλα στην εξουσία.

Ο γγ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε από τη Βουλή, ότι «τα μέτρα που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα κονιορτοποιούν όσα δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Το μνημόνιο είναι καταστροφή και φέρει την υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου», επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Στο μεταξύ, ενστάσεις διατύπωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντόπουλου για την εγκυρότητα της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για ψηφοφορία στο σύνολο». Μάλιστα, η πρόεδρος ζήτησε να επιστρέψουν οι βουλευτές στην αίθουσα της Ολομέλειας, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τον προεδρεύοντα Αλέξη Μητρόπουλο.

Πηγή: skai.gr