Παραμένει το ενδεχόμενο δανείου - γέφυρα - Ο Γιούνκερ προτιμά συνολική συμφωνία

Η προοπτική ενός δανείου - γέφυρα για την Ελλάδα παραμένει πάντα στο τραπέζι όπως διαφαίνεται από όσα δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος της Κομισιόν ενόψει και του αυριανού Eurogroup. Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ επιθυμεί συνολική συμφωνία.

Ειδικότερα, η κοινοτική αξιωματούχος σημείωσε πως παραμένει πιθανό τόσο το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ESM με μακροπρόθεσμο ορίζοντα απόσβεσης και επί τη βάσει της νέας συμφωνίας, όσο και από τον μηχανισμό EFSM, με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (δάνειο – γέφυρα).

Η αξιωματούχος πρόσθεσε πως εναπόκειται στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης να αποφασίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι όπως έχει δηλώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτιμότερη είναι η πρώτη διαδικασία, δηλαδή από τον ESM επί τη βάσει του νέου προγράμματος.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών είναι στην παρούσα φάση αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους προέδρους της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί στο αυριανό (Παρασκευή) Eurogroup από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στο μεταξύ, με έγγραφό του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά διευκρινίσεις και προτείνει βελτιώσεις στο συμπεφωνημένο με τους θεσμούς τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ