Τσακαλώτος: Θα έχουμε μια πιο ήπια προσαρμογή και δικό μας αναπτυξιακό

«Θα έχουμε μια πιο ήπια προσαρμογή – οι θεσμοί δεν μας ζητάνε μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια το 2015 και 2016, και εφόσον δεν υπάρχει μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια, θα υπάρχει και μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για την συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας. 

«Θα υπάρχουν νέα μέτρα, πιο δύσκολα μέτρα για αρτοποιούς, φαρμακοποιούς κλπ. θα υπάρξουν κοινωνικά προβλήματα» παραδέχθηκε πάντως ο υπουργός Οικονομικών. Διευκρίνισε όμως ότι «τα μέτρα δεν μπαίνουν όλα μαζί, η αύξηση για το ντίζελ των αγροτών είναι σε δύο δόσεις, η πρώτη τον Οκτώβρη και μετά του χρόνου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις είναι σπαστή η διαδικασία».

«Δεσμευόμαστε μέχρι το Μάρτιο του 2016 να καταθέσουμε στους θεσμούς νέο αναπτυξιακό σχέδιο» τόνισε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι έτσι θα αμβλυνθεί η σφοδρότητα των μέτρων.

«Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έρθει έμμεσα σε μορφή ομολόγων, οι παλαιοί μέτοχοι προστατεύονται» εξήγησε επίσης.

«Όποιος καταψηφίσει την διαδικασία του κατεπείγοντος για την ψήφιση της συμφωνίας ρισκάρει δάνειο – γέφυρα» διεμήνυσε νωρίτερα στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

«Εντολή του λαού ήταν η διαπραγμάτευση συμφωνίας... Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς και καμία που να δουλεύει για ένα δάνειο – γέφυρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει τη συμφωνία άφησε πάντως μέσω του ΣΚΑΪ ο Αλέξης Μητρόπουλος. «Θα δω τι θα πράξω, θα κάνω προσπάθεια να αποσυρθούν ορισμένα μέτρα πήγαμε σε αποτυχημένη διαπραγμάτευση» είπε. «Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί διαγραφές και εξαναγκασμούς σε παραιτήσεις» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Ψηφίζεται ένα μνημόνιο ενώ η κυβέρνηση είχε πει ότι θα φύγουμε από τις πολιτικές της ύφεσης» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης προσερχόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία. «Δεν μπορώ να ψηφίσω μνημόνιο δεν έχω εκλεγεί βουλευτής για να ψηφίζω μνημόνια» ξεκαθάρισε ο τέως υπουργός. 

«Κατηγορηματικό όχι στην ψήφιση της συμφωνίας και πάλι», είπε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου αναφερόμενη στην αποψινή στάση της, υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο «φτωχοποιεί την κοινωνία και αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων.»  Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η νέα συμφωνία αλλάζει πλήρως την φιλοσοφία της κοινωνικής ασφάλισης και όχι απλώς τα όρια συνταξιοδότησης.»
Πηγή: skai.gr