Φίλης κατά Ζωής: Δεν μπορείς να διαδραματίσεις τον θεσμικό σου ρόλο

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας», επικρίνοντας την Πρόεδρο της Βουλής ότι μίλησε «σχεδόν με απροκάλυπτη επιθετικότητα» για τον Πρωθυπουργό. «Είναι πολύ σοβαρό η προταθείσα από τον Πρωθυπουργό ως Πρόεδρος της Βουλής να λέει δίκην διαγγέλματος ότι υφίσταται έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης προς τον Πρωθυπουργό. Αν το εννοεί είναι θρυαλλίδα παρεκβάσεων. Θα ήθελα να το πάρει πίσω», προειδοποίησε. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «ο Πρωθυπουργός ζήτησε πολιτική συνεννόηση με τα κόμματα και αυτή η συνεννόηση εκφράζεται με το κείμενο της πλειοψηφίας των μελών της Διάσκεψης. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό». Επεσήμανε πως «άλλες δυνάμεις, αντίρροπές ή και εχθρικές προς την ελληνική προσπάθεια, δραστηριοποιούνται σε άλλα κοινοβούλιο (π.χ. γερμανικό) για να ματαιώσουν την προσπάθεια να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα» και αναφέρθηκε στο «σχέδιο κωλυσιεργίας ή ματαίωσης» που επιχειρεί στη γερμανική Βουλή ο Σόιμπλε. «Δεν είμαστε μόνοι μας. Υπάρχουν ανάγκες και η πρώτιστη είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και της επαναλειτουργίας της οικονομίας», τόνισε ο Ν. Φίλης και πρόσθεσε: «δεν είναι ζήτημα εσωτερικής λειτουργίας της Βουλής, αλλά εθνικής πορείας και λαϊκής ανάγκης. Υπάρχει υπέρτερη ανάγκη που είναι η προάσπιση λαϊκών συμφερόντων».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε: «Μην προβαίνετε σε ερμηνείες και διερμηνείες του τι κάνω και λέω ως Πρόεδρος της Βουλής. Δεν αισθάνομαι καθόλου άσχημα που λέω όσα έλεγα και ως Βουλευτής ούτε που μου επιτίθενται οι ίδιοι εκπρόσωποι της διαπλοκής που μου επιτίθονταν. Σ’ αυτούς προστέθηκαν κάποιοι όψιμοι της νεοδιαπλοκής και κάποιοι φερέλπιδες που ονειρεύονται τον νεοαυριανισμό και θέλουν να χαϊδέψουν αυτιά». Στη συνέχεια του είπε ότι «κατ’ επανάληψη μου έχετε επιτεθεί». «Θα σας παρακαλούσα για μεγαλύτερη εγκράτεια και προσκλήσεις για ανάκληση φράσεων», είπε η Πρόεδρος της Βουλής και σημείωσε: «επικαλείστε την επιλογή του Πρωθυπουργού. Θέλω να πιστεύω ότι η επιλογή του έγινε επειδή γνώριζε ότι σε ζητήματα κοινοβουλευτισμού δεν επρόκειτο να κάνω εκπτώσεις, όποιος και αν το ζητούσε, ακόμη και ο ίδιος. Ουδέποτε έδωσε σε κανένα να καταλάβει ότι θα έκανα τέτοιο πράγμα. Ανήκω σε μία κοινοβουλευτική ομάδα που στην προηγούμενη περίοδο δεν συναίνεσε σε κανένα κατεπείγον».
Εκείνη τη στιγμή αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος ο οποίος απευθυνώμενος στην Πρόεδρο είπε: «Είναι Δημοκρατία να μονοπωλείτε το μικρόφωνο όλη την νύχτα;».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την Πρόεδρο της Βουλής για «αποπροσανατολιστικό σώου», ενώ διαφώνησε με το άνοιγμα της Βουλής για να ψηφιστεί, όπως είπε, νέο μνημόνιο.

Πηγή: skai.gr