Δραγασάκης: «Το πρόγραμμα μας δεν ανέφερε πουθενά έξοδο από το ευρώ»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κύριος Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε όλες τις παραμέτρους που οδήγησαν στη συμφωνία, τονίζοντας πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί αλλά ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη να κρατήσει τη χώρα σε ευρωπαϊκή πορεία.

Αναφορικά με το ζήτημα της συμφωνίας ο κύριος Δραγασάκης τόνισε πως η παρούσα συμφωνία περιλαμβάνει όντως σκληρά μέτρα και το μνημόνιο περιλαμβάνει στοιχεία με τα οποία η κυβέρνηση διαφωνεί, αλλά υπογράμμισε πως η εφαρμογή της συμφωνίας είναι δυνατό να αποτελέσει γέφυρα προς την ανάπτυξη. Ο κύριος Δραγασάκης ανέφερε πως η εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας όπως ο ΦΠΑ στα νησιά και η αύξηση στη φορολογία των αγροτών θα οδηγήσουν σε ύφεση και μάλιστα σημαντική για τους επόμενους 8 με 9 μήνες αλλά είναι ήδη στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης η δημιουργία ισοδύναμων μέτρων για τη στήριξη των αδυνάμων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε επίσης πως η κυβέρνηση συζητά στην εκταμίευση της πρώτης δόσης πέρα από κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους να υπάρχουν και κεφάλαια για την κάλυψη των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τρίτους, τα οποία θα δώσουν ανάσα στην αγορά και ώθηση στην πραγματική οικονομία. Ο κύριος Δραγασάκης σημείωσε πως το συγκεκριμένο ποσό το υπολογίζει η κυβέρνηση περίπου στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί τη σημερινή συμφωνία βιώσιμη λύση, ο κύριος Δραγασάκης τόνισε πως για να έχει μία καθαρή απάντηση θέλει να έχει και μία πλήρη εικόνα για την συμφωνία και κυρίως για το κομμάτι που αφορά την απομείωση του χρέους. Χαρακτηριστικά τόνισε «μία συμφωνία χωρίς απομείωση του χρέους δεν είναι σε καμία περίπτωση βιώσιμη και δεν έχει απολύτως κανένα μέλλον. Η σημερινή συμφωνία δυστυχώς έχει δομηθεί σε μία τιμωρητική λογική και πιστεύω πως τελικά οι προτάσεις που καταθέσαμε στις αρχές Φεβρουαρίου θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο. Έχοντας όμως αυτή τη συμφωνία αποφεύγουμε τουλάχιστον προς το παρόν τα σενάρια περί Grexit αν και όχι οριστικά λόγω απόψεων που ακόμη υπάρχουν στην Ευρώπη. Η συμφωνία σήμερα εξασφαλίζει πόρους για τις τράπεζες της τάξης των 10 δις. Ευρώ και απομακρύνεται το ενδεχόμενο haircut. Με τη συμφωνία μας δίνεται η δυνατότητα ήπιας προσαρμογής αν και δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε το 3,5% στα πλεονάσματα του 2018. Μας ενθαρρύνει το γεγονός πως κάποιος από τους θεσμούς αναγνώρισε πως το 3,5% θα πρέπει να πάει για μετά το 2019.

Τράπεζες και ανακεφαλαιοποίηση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το νέο στοιχείο είναι η παράλληλη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, ενώ σημείωσε πως «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις τράπεζες να κάνουν κοινωνική πολιτική, θέλουμε έναν ενδιάμεσο φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται με κοινωνικά κριτήρια για το θέμα των δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

«Δεν βλέπουμε συγχωνεύσεις τραπεζών στο εσωτερικό της χώρας, θα πρέπει να έχουμε όμως και κάποιες τράπεζες εκτός των μηχανισμών ελέγχου. Παραμένει ο στόχος για αναπτυξιακή τράπεζα. Στα Βαλκάνια και στο εξωτερικό πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις ώστε να διασωθούν. Σε αυτό μπορεί να παίξει ρόλο και το ΤΧΣ» ανέφερε ο κύριος Δραγασάκης.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το νέο μνημόνιο και η διαπραγμάτευση

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλεγε πουθενά πως είμαστε υπέρ της εξόδου από το ευρώ, μπορεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης να μην κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί αλλά ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να έρθει σε έναν δύσκολο συμβιβασμό για το καλό της χώρας. Η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια της και ο κόσμος την στήριξε αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση αντίστοιχη στήριξη και κατανόηση από το εξωτερικό» υπογράμμισε ο κύριος Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρέλειψε επίσης να αφήσει αιχμές για τον τρόπο που διαπραγματεύθηκε η χώρα στις αρχές αναφέροντας «στις αρχές στέλναμε 3 συμβούλους ενώ η Ευρώπη ήταν έτοιμη και οχυρωμένοι με πολύπλοκούς και εξαιρετικά ενημερωμένους μηχανισμούς. Στη πορεία όμως μπορώ να πω, πως παρά τα λάθη μάθαμε και πραγματικά εξελιχθήκαμε τόσο σε μηχανισμούς όσο και σε ταχύτητα».

Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

«Σέβομαι την άποψη και τα διλήμματα όλων των βουλευτών, αλλά τα μεγάλα εγχειρήματα είναι συλλογικά εγχειρήματα» τόνισε αρχικά ο κύριος Δραγασάκης, τονίζοντας πως «θεωρώ πως όλοι οι βουλευτές πρέπει να τοποθετηθούν στο δίλημμα μένουμε ή φεύγουμε. Η παραίτηση είναι μία καθαρή λύση η οποία έχει φυσικά και αρνητικά, η δεύτερη λύση είναι μένουμε και παλεύουμε για το εγχείρημά μας μέχρι τέλους αναλαμβάνοντας και το ανάλογο κόστος».
Πηγή: skai.gr