Σε συμφωνία μέσα στον Αύγουστο πιστεύει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Την πεποίθηση πως η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στον Αύγουστο, «κατά προτίμηση πριν τις 20 του μηνός», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Όλες οι αναφορές που λαμβάνω υποδεικνύουν συμφωνία αυτό το μήνα, κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. Τόνισε πως διαπραγματεύσεις προχωρούν με «ικανοποιητικό τρόπο» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο στόχος για συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου είναι «φιλόδοξος αλλά εφικτός», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Απέφυγε πάντως να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο σύγκλησης του Eurogroup πριν τις 20 Αυγούστου.

Ωστόσο, εάν τελικά η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρωθεί σε αυτό το διάστημα, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι «ένας μηχανισμός χρηματοδότησης -γέφυρας», με δεδομένο ότι στις 20 του μηνός πρέπει να πληρωθεί στην ΕΚΤ ομόλογο ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη παραχωρήσει ένα δάνειο-γέφυρα ύψους 7,16 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω του παλιού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM). Το εν λόγω ταμείο έχει ακόμα περίπου 5 δισεκ. ευρώ διαθέσιμα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για τη χώρα μας.
Πηγή: skai.gr