Κλείσιμο

«Ξεκλείδωμα» των 25 δισεκ. και της συζήτησης για το χρέος θέλει ο πρωθυπουργός

Εντολή ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων στις 17, ή το αργότερο, στις 18 Αυγούστου, ώστε να ψηφιστεί η συμφωνία με τους δανειστές έχει δώσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιστρέφει την Τρίτη στην Αθήνα από την Κέρκυρα. Σημειώνεται ότι στις 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχει πληρωθεί και το ομόλογο ύψους 3,2 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επιθυμεί να αποφευχθεί μια συμφωνία - γέφυρα, κάτι που θα συμβεί αν ξεπεραστεί η προθεσμία της 18ης Αυγούστου, επιδιώκοντας μια μεγάλη συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση του συνόλου του «πακέτου» των 25 δισεκ. ευρώ, καθώς και στην έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους τον Οκτώβριο μετά την επίτευξη της αξιολόγησης από τους δανειστές.

Την ίδια ώρα, μέσα στην εβδομάδα θα συγκληθούν δυο επιτροπές της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η μια για τα οργανωτικά του έκτακτου Συνεδρίου και άλλη για τις θέσεις του, ενώ έως στο τέλος του μήνα θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή με στόχο να παρακολουθεί τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Από την ΚΕ θα αντικατασταθούν και τα 17 μέλη της που παραιτήθηκαν με μέλη που πρόσκεινται στην πλειοψηφία του κόμματος.

Νέα, τη δεύτερη, συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα έχουν στο μεταξύ την Τρίτη, στη 13:30, οι υπουργοί Oικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να συζητήσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ.

«Αν όλοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», όπως συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, «τότε είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία», διαβεβαιώνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Έθνος.

Η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας θα ληφθεί υπόψη για τους νέους στόχους επισήμανε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα
Πηγή: skai.gr