Καθοριστικά για την πορεία της διαπραγμάτευσης τα επόμενα εικοσιτετράωρα

Καθοριστική είναι η ερχόμενη εβδομάδα για την πορεία της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ESM), ενώ ήδη εκφράζονται επιφυλάξεις από ευρωπαϊκές πηγές για τo πόσο επαρκή είναι τα χρονικά περιθώρια. 

Η Αθήνα, που πιέζεται για εισπράξει τα 20 με 25 δισεκ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα 3,2 δισεκ. ευρώ, που πρέπει να πληρωθούν στις 20 Αυγούστου στην ΕΚΤ αλλά και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της χώρας, θεωρεί ότι ο χρόνος είναι αρκετός.

Το κουαρτέτο πιέζει επιτακτικά για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ και την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Φαίνεται πάντως να μην έχει αντίρρηση να μετατεθούν για το Οκτώβριο ή κι αργότερα οι αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου ασκεί πιέσεις για 16 προαπαιτούμενα. Εκτός από τα συνταξιοδοτικά περιλαμβάνουν τις αλλαγές στα εργασιακά και το δημόσιο, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Επίσης, ζητούν να γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξη του ποσού που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015.
Πηγή: skai.gr