Κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θέτουν ως προαπαιτούμενο οι δανειστές

Τη νομοθέτηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα θέτουν σταθερά οι δανειστές ως προαπαιτούμενο για την υπογραφή του νέου προγράμματος στήριξης, όπως παραδέχτηκαν για πρώτη φορά στον ΣΚΑΪ κυβερνητική πηγή.

Οι δανειστές επιμένουν επιτακτικά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, όμως θέτουν στο τραπέζι και άλλα μέτρα, όπως η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία, η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ και η κατάργηση του ΕΚΑΣ για μια πρώτη μερίδα δικαιούχων.

Αντίθετα, οι πιστωτές φέρεται να συναινούν στην προσωρινή αναβολή της ψήφισης των αλλαγών για τη φορολόγηση των αγροτών. Το εν λόγω ζήτημα που αποτελεί πολιτικό «αγκάθι» τόσο για βουλευτές της συμπολίτευσης όσο και για βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τη συμφωνία, όπως η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αγροτικό μπορεί να μεταφερθεί προς ψήφιση τον Οκτώβριο ή και αργότερα, και – όπως έχουν επισημαίνει πολλά κυβερνητικά στελέχη – έως τότε θα έχει υπάρξει η ευκαιρία για περαιτέρω διαπραγμάτευση ορισμένων μέτρων.

Οι εξελίξεις με τα προαπαιτούμενα περιπλέκουν την ήδη δύσκολη προσπάθεια της Αθήνας να διασφαλίσει μια πρώτη δόση-μαμούθ της τάξης 20 έως 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως τις 20 Αυγούστου, οπότε και λήγει ομόλογο 3,2 δισεκ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για την πληρωμή της ΕΚΤ, την αποπληρωμή των 7,16 δισεκ. ευρώ του δανείου «γέφυρας» που ελήφθη τον Ιούλιο και πρέπει να αποπληρωθεί τον Οκτώβριο, την κάλυψη άλλων δόσεων όπως, για παράδειγμα, τα 1,5 δισεκ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, η Αθήνα θέλει να χρησιμοποιήσει τη δόση για προκαταβολή 10 δισεκ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα γίνει βέβαια μέσω ειδικού λογαριασμού του ESM.
Πηγή: skai.gr