Σίπιλα: Διαφωνούμε σε ελάφρυνση του χρέους ανεξαρτήτως της στάσης του ΔΝΤ

Ένα μεγάλο «Ei» (Όχι στα φινλανδικά) λέει το Ελσίνκι όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους...

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα διεμήνυσε το Σάββατο ότι ακόμη κι αν το ΔΝΤ θέτει ως όρο την απομείωση του ελληνικού χρέους για την οικονομική συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο στήριξης η φινλανδική κυβέρνηση επιμένει να μη συναινεί στην ελάφρυνση αυτή.

Όπως επισήμανε, η πίεση για συμφωνία σε ένα πακέτο σχέδιο διάσωσης σε περίπου ένα μήνα αφορά την ίδια την Ελλάδα και τους πιστωτές της.

«Κανείς στις χώρες του ευρώ δεν ήταν απροετοίμαστος για αυτό (σ.σ τη στάση του Ταμείου για το χρέος)» δήλωσε ο Σάπιλα. «Πράγματι, (η μη ελάφρυνση) ήταν πολιτική όλων των χωρών της ευρωζώνης, η οποία διευκρινίστηκε κατά την κοινή συνεδρίαση τους (στις 12 Ιουλίου)» ισχυρίστηκε.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το τελευταίο πρόγραμμα ελληνικής βοήθειας, άρχισαν μόλις την εβδομάδα που πέρασε και ότι εκτιμά την παροχή πληροφόρησης εκ μέρους του Ταμείου.

«Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικό, και μεταφέρει τεχνογνωσία σε αυτή τη διαδικασία. Έχουμε ένα μήνα για διαπραγμάτευση, και σε αυτό το διάστημα απλώς πρέπει να βρεθεί λύση» υποστήριξε ο κ. Σίπιλα.

Σημειώνεται ότι Ταμείο ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας έως ότου η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη, λάβουν αποφάσεις που σχετίζονται με τη ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να ανησυχεί για το μεγάλο δημόσιο χρέος της χώρας μας καθώς και για τα απογοητευτικά επιτεύγματά της όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Η Φινλανδία θεώρησε τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της στην ελληνική διάσωση, ωστόσο αντιτάσσεται στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που προτείνει το Ταμείο εκτιμώντας ότι δεν είναι βιώσιμο.

Στο μεταξύ, κεφαλαιώδους σημασίας θεωρεί -όπως και η γερμανική κυβέρνηση- τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο υπό διαπραγμάτευση τρίτο πρόγραμμα βοήθειας ο Λαρς Φελντ, ένας εκ των «Πέντε Σοφών» της γερμανικής οικονομίας.

Παράλληλα, το περιοδικό Focus εκτιμά ότι «δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα», επικαλούμενο εσωτερική αξιολόγηση του Βερολίνου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM. 
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας