Κλείσιμο

Έκτακτο συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο – πέρασε η πρόταση Τσίπρα

Με δεδομένο ότι η παράταξη οδηγείται σε συνέδριο, οριστικά εκτός ατζέντας τίθεται η εναλλακτική πρόταση που έκανε νωρίτερα ο πρωθυπουργός για διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή.

Η γραμμή Τσίπρα πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία μετά από σχεδόν 14 ώρες εργασιών. Η ψηφοφορία έγινε δια της ανατάσεως των χειρών χωρίς να γίνει καταμέτρηση, καθώς το προεδρείο έκρινε πως το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο.

Η συνεδρίαση, που έγινε σε ψηλούς τόνους, επιβεβαίωσε το κλίμα ρήξης που υπάρχει στις τάξεις του κόμματος, κάτι που έγινε φανερό από την απόφαση 17 μελών να υποβάλουν την παραίτησή τους από την ΚΕ, ενώ βολές εναντίον των επιλογών του πρωθυπουργού εξαπέλυσαν Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αρχικά στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό ότι θα έμπαιναν προς ψήφιση τρεις προτάσεις, μία για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, η δεύτερη για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο με απόφαση της ΚΕ για σύσταση επιτροπής που θα ετοιμάσει σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο, και η τρίτη πρόταση για διαρκές συνέδριο αρχές Αυγούστου.

Στη συνέχεια αποσύρθηκε η δεύτερη πρόταση με τα μέλη της να ψηφίζουν για δύο προτάσεις. Η μία για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, η δεύτερη για διαρκές συνέδριο αρχές Αυγούστου.

Η απόφαση για συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους-δανειστές, με δεδομένο ότι ένα διαρκές συνέδριο, όπου θα εξεταζόταν η θέση του κόμματος έναντι των δανειστών, θα καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολη τη διαπραγμάτευση, τη στιγμή μάλιστα που στις 20 Αυγούστου η χώρα μας έχει να αποπληρώσει ομόλογο 3,2 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Πριν το συνέδριο του Σεπτεμβρίου δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να υπάρξει και νέα σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα αρχίσει ο προσυνεδριακός διάλογος.
Πηγή: skai.gr