Κλείσιμο

Βρετανικός Τύπος για την Ελλάδα: Οι προκλήσεις του Τσίπρα, ο Λένιν και ο Γκράουτσο Μαρξ

Αναφερόμενοι στο κύριο άρθρο τους («Εμπιστοσύνη, εθνική ανάκαμψη και μεταρρύθμιση στην Ελλάδα») στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών οι Financial Times σχολιάζουν ότι τα δύο στρατόπεδα «κάνουν τους Μοντέγους και τους Καπουλέτους να μοιάζουν οι καλύτεροι φίλοι». Οι δύο πλευρές πρέπει άμεσα να αφήσουν πίσω τους την πικρόχολη διαμάχη των τελευταίων έξι μηνών, διότι αλλιώς το τρίτο πακέτο διάσωσης δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας.

Αναφορικά με τα σχέδια Λαφαζάνη και Βαρουφάκη η εφημερίδα σχολιάζει: «Σε ιδεολογική έμπνευση και ηλιθιότητα αυτά τα δύο σχέδια αξίζουν μια θέση κάπου μεταξύ του επαναστατικού ζήλου του Λένιν και των μπολσεβίκων το 1917 και των παλαβομάρων του Rufus T Firefly, ηγέτη του χρεοκοπημένου κράτους της Freedonia στην ταινία του 1933 ‘Σούπα Πάπιας’ των αδερφών Μαρξ». 

Μπορεί τα σχέδια να μην τορπίλισαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά δημιουργούν την εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε πάντα τον έλεγχο των υπουργών του. Τώρα πρέπει να πείσει τους πιστωτές ότι θα κάνει σοβαρή προσπάθεια για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προτίθεται να συμφωνήσει. Και από πολλές απόψεις έχει ήδη διασχίσει τον Ρουβικώνα αποδεχόμενος ότι το νέο πακέτο βοήθειας θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους.

Ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει κουράγιο από το ότι η ειλικρινής προσπάθεια εφαρμογής των απαιτήσεων των πιστωτών θα φέρει απτές, πρακτικές ανταμοιβές, όπως η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ίσως ακόμα και τον Ιανουάριο του 2016 η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Επίσης η Κομισιόν σχεδιάζει να προκαταβάλλει κονδύλια από τον προϋπολογισμό περιφερειακής βοήθειας και τέλος ο κ. Τσίπρας θα είναι σε ευνοϊκή θέση για να ζητήσει την εκτενή ελάφρυνση χρέους που σωστά το ΔΝΤ και άλλοι τονίζουν ότι είναι αναγκαία για την εθνική ανάκαμψη.

Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία άνευ προηγουμένου πρόκληση για το κύρος του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει η σημερινή ανταπόκριση των Financial Times από την Αθήνα, με τίτλο «Ο Τσίπρας αντιμετωπίζει νέα πρόκληση από τους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική διάσωση». Θα συζητηθεί το σχέδιο του Έλληνα Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές μόλις υπογραφεί η νέα συμφωνία διάσωσης με τους πιστωτές, αναφέρεται.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης της Αριστερής Πλατφόρμας εγκατέλειψε τους όρκους ενότητας και μοιάζει να ετοιμάζεται για μια μονομαχία που θα μπορούσε να διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να στερήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τον κ. Τσίπρα, σημειώνεται περαιτέρω.

Σε σχόλια για τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού την Τετάρτη ο βρετανικός Τύπος επισημαίνει την έλλειψη αναφοράς του κ. Τσίπρα στο λεγόμενο Σχέδιο Β του πρώην Υπουργού Οικονομικών Βαρουφάκη περί παράλληλης ρευστότητας.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός,Λονδίνο