FAZ: Περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν βλέπει ο Σόιμπλε

Τον περιορισμό ή και την κατάργηση ορισμένων αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδείγματος χάριν σε ό,τι αφορά τα ευρω-χαρτοφυλάκια εσωτερικής αγοράς και ανταγωνισμού, φέρεται να επιθυμεί – υπό το φως της ελληνικής κρίσης – ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Σόιμπλε θέλει τον θεσμικό διαχωρισμό της αρχικής αποστολής της Κομισιόν, που ήταν να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών, από άλλες αρμοδιότητες που έχουν έκτοτε συγκεντρώσει οι Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ φέρεται να θέλει τη μεταφορά ορισμένων αρμοδιοτήτων της Επιτροπής σε πολιτικά ανεξάρτητους φορείς, ακολουθώντας το μοντέλο ορισμένων αμερικανικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα μάλιστα με τη FAZ, ο πρόεδρος του Eurogroup και ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ προτίθεται να θέσει αυτό το ζήτημα στην κορυφής της ατζέντας της ολλανδικής προεδρίας της Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως η κίνηση του κ. Σόιμπλε πηγαίνει πέρα από την ελληνική κρίση, όμως ταυτόχρονα επισημαίνει την απόσταση που υπήρξε μεταξύ του γερμανού ΥΠΟΙΚ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέναντι στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει η FAZ, δίνοντας έτσι βάση στο αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για «πολιτική διαπραγμάτευση». Αντίθετα, ο κ. Σόιμπλε έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει πως αυτός ο διαπραγματευτικός ρόλος δεν ανήκει καθόλου στις Βρυξέλλες, αλλά στο Eurogroup.
Πηγή: skai.gr