Τσίπρας: Εκλογές αν δεν έχω πλειοψηφία, δεν ερωτήθηκε για τον Βαρουφάκη

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρεται αύριο Πέμπτη η εσωκομματική αναμέτρηση στο κυβερνών κόμμα, στον απόηχο της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές αν δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η Κεντρική Επιτροπή καλείται να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας που υπέγραψε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, και να λάβει αποφάσεις για τις εσωκομματικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στο επόμενο διάστημα, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ενός άμεσου εσωκομματικού δημοψηφίσματος.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Στο Κόκκινο

«Μέσα σε αντίξοες συνθήκες αναδείξαμε το δίκαιο ενός λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση, χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, ανέφερε μιλώντας για τη διαπραγμάτευση τονίζοντας παράλληλα, ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε.

Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε, επισήμανε.

Αναφερόμενος στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι δεν είχε άλλη επιλογή  και χαρακτήρισε αυτή του την απόφαση ως μία επιλογή υψηλού ρίσκου, καθώς, όπως ισχυρίστηκε «Ήταν όλοι απέναντί μας».

«Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα -και κατά τη γνώμη μου- αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε όσους επιχείρησαν να μετατρέψουν το δημοψήφισμα σε μία απόφαση για έξοδο από το ευρώ για λαθροχειρία σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα 'για να σε βγάλω από το ευρώ'. Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το δημοψήφισμα το αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες. Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο διέκοψα για να μιλήσω με Μέρκελ και Ολάντ τους οποίους και ενημέρωσα για το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης, και ζητώντας τους να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του, πράγμα που υποσχέθηκαν».

«Μόνο η Μέρκελ μου είπε ότι θα βγει ανοιχτά να πει πως το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του ερωτήματός του, υποκρύπτει το ερώτημα 'ευρώ η δραχμή. Της είπα ότι δεν είναι έτσι, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει ότι θέλει. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους», πρόσθεσε.

«Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου 'να τα βροντήξω', όταν έδινα τη μάχη 17 ώρες μόνος, ήξερα ότι την επόμενη μέρα θα κατέρρεαν οι τράπεζες. Έδωσα τη μάχη γνωρίζοντας ότι αν θα φύγω θα ξαναγυρίσω ίσως με δυσμενέστερους όρους. Το να επικρατήσει στην τελική απόφαση η προστασία των λαϊκών στρωμάτων, της χώρας και της αριστεράς, από μια εκδικητική πολιτική, ήταν μια ορθή επιλογή», τόνισε, και χαρακτήρισε τη μάχη των Βρυξελλών ως μία πύρρειο νίκη των εταίρων και των δανειστών, ως μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και ως επώδυνο συμβιβασμό σε ότι αφορά το οικονομικό.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι έχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls, αλλά θεώρησε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη  και έθεσε ως προϋπόθεση το κλείσιμο της συμφωνίας, «γιατί το σχέδιο ορισμένων για Grexit παραμένει».

«Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή» είπε.

«Οι εναλλακτικές που ήταν μπροστά μας ήταν, ή μία άτακτη χρεοκοπία, ή ένας επώδυνος συμβιβασμός που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε και να αγωνιστούμε να αλλάξουμε την πορεία στα επόμενα χρόνια. Εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος, αυτή είναι η διαφορά και γι αυτό μας επιτίθενται εντός και εκτός Βουλής», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε: Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, ταυτόχρονα θα ψάχνει να βρει τους τρόπους να αντισταθμίσει τις συνέπειες και ταυτόχρονα θα είναι και στους κοινωνικούς αγώνες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων προαπαιτούμενων από τους δανειστές, εκτίμησε ότι οι φήμες για νέα πακέτα, πρώτα βγαίνουν από εδώ, πάνε στις Βρυξέλλες και ξαναγυρίζουν.
«Εγώ ξέρω τι υπογράψαμε στο Eurosummit», απάντησε ο κ. Τσίπρας. 

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, και να απεγκλωβιστούμε σταδιακά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην εσωκομματική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε ότι:

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, παρά τις έντιμες προσπάθειες, και πρώτος έχω τις ευθύνη εγώ. Αυτό πρέπει να το δούμε νηφάλια και συντροφικά.

Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό (σσ να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας) μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική εξουσία». «Αναμφίβολα υπάρχει διαφορά στρατηγικής, την οποία σέβομαι. Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε.

Είναι σουρεαλισμός να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω.

«Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, 'να μην κλείσει μια τράπεζα', μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι 'δεν θα κλείσει', είπαν ότι 'εσύ μπορείς να ψηφίζεις' και «εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα'».

Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα. Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη.

Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται».

Σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, σημείωσε ότι «θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία "άρπα-κόλλα". Να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη».

Μάλιστα, μιλώντας για την διαπραγμάτευση παραδέχτηκε ότι κράτησε πολύ περισσότερο από ότι έπρεπε, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ενώ είχα εντοπίσει και εξηγήσει ότι αν αυτή η σύγκρουση με τις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη πάρει μετωπικά χαρακτηριστικά, πρέπει να γίνει νωρίς, τον Φλεβάρη, τελικά μετά τις 20 Φλεβάρη παρασυρθήκαμε σε μια διαπραγμάτευση τρώγοντας τις σάρκες μας. Αυτό ήταν βασικό λάθος.

Παρόλα αυτά δεν είναι εύκολη απόφαση να πεις "δεν πληρώνω".

Εντούτοις για αυτό το εξάμηνο νιώθω περήφανος για την μάχη που δόθηκε. Δεν φθάσαμε σε καταστροφή. Όλα τα οικονομικά μεγέθη είναι ανατάξιμα».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι καθ' όλη τη διάρκεια της δίωρης συνέντευξης και παρά τον σάλο που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις γύρω από τις κινήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, δεν υπήρξε καμία αναφορά προς το προσωπό του, ενώ αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι δεν ερωτήθηκε σχετικά από τον δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο.
Πηγή: skai.gr