Γεροβασίλη: Μέχρι τις 18 Αυγούστου θέλουμε να υπάρχει συμφωνία - δεν έχουν ζητηθεί επιπλέον προαπαιτούμενα

«Με καλή διάθεση - προαίρεση, μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 18 του μηνός», εκτίμησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σε σημερινή της συνέντευξη στο ραδιοσταθμό «Real» σημείωσε ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί και διατυπωθεί κάνουν λόγο για δύο πακέτα προαπαιτούμενων (τα "τέσσερα" και "δύο" σημεία που αποτυπώνονται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής) άρα το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Δεν υπάρχει στην ατζέντα, δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποια άλλη πρόταση επισήμως αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε παρατήρηση ότι ανεπισήμως υπάρχουν πληροφορίες και από το ΔΝΤ και από την Κομισιόν ότι τίθεται ζήτημα επιπλέον προαπαιτουμένων η κυρία Γεροβασίλη εκτίμησε ότι «συγκρούονται πολλές απόψεις αυτή τη στιγμή: Υπάρχουν σκληρές γραμμές που δεν θέλουν την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή πορεία και βεβαίως υπάρχουν κι άλλες - που ευτυχώς φαίνονται πλειοψηφικές - οι οποίες θέλουν η Ελλάδα να βρει το δρόμο της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ανέφερε επίσης ότι δεν δυσχέρανε τις διαπραγματεύσεις το που θα γίνονται οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και τους εκπροσώπους των δανειστών, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει επακριβώς, αν πέραν του κεντρικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα υπάρχουν και συναντήσεις με υπουργούς ξεχωριστά.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι στις 18 Αυγούστου να υπάρχει ψηφισμένη συμφωνία, με την πρώτη αξιολόγηση να τοποθετείται, περίπου, μετά την παρέλευση τριμήνου.

Η κυρία Γεροβασίλη είπε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να φθάσουμε όπως χρειάζεται» στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Για τις εκλογές

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών δήλωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσουμε να ολοκληρωθούν όλα τα βασικά σημεία μιας συμφωνίας, χωρίς να αλλάζει η ατζέντα προς αυτή την κατεύθυνση. Από κεί και πέρα, φαίνεται θα ακολουθηθούν και άλλες διαδικασίες, οι οποίες και θα κρίνουν, αν θα χρειαστούν ή όχι εκλογές και πότε, με την έννοια ότι το πρώτο βήμα είναι αυτό και μετά ενδεχομένως να ανοίξουν άλλα ζητήματα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας».

Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με την χθεσινή συγκέντρωση στον «Πανελλήνιο» με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι τόσο η ίδια προσωπικά όσο και η κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ «και με αυτή τη συγκέντρωση, αλλά και από τη ρητορική».

«Από εκεί και πέρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό – υπογράμμισε η κυρία Γεροβασίλη – η οποία διευκρίνισε ότι «Αυτή είναι η μειοψηφική άποψη. Υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης. Και βεβαίως, θα γίνουν και οι συλλογικές διαδικασίες και θα ζυμωθούν και οι απόψεις, όπως χρειάζεται να γίνει, διότι τα βιαστικά δεν είναι πάντα και τα καλύτερα». Παρέπεμψε δε στην Πολιτική Γραμματεία, για να αποφασίσει τον οδικό χάρτη, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα και σε επίπεδο κομματικό».

Σχετικά με το αν θα περιλαμβάνονται στα εκλογικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που διαφωνούν σε βασικά θέματα οικονομικής πολιτικής, η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι «αυτά θα λυθούν στις διαδικασίες που θα επιλέξει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία. Επομένως, δεν θα επιλυθούν σε πιθανές εκλογές στο μέλλον. Θα έχουν επιλυθεί πιθανόν από πριν». 

Τέλος μίλησε για δίλημμα που αφορά το «εντός ή εκτός ΕΕ», το αν «η Αριστερά πρέπει να παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση» και τη συζήτηση «για το ποια Ευρώπη παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ».


Πηγή: skai.gr