Βενιζέλος: Να αποσαφηνιστεί η σχέση του Τσίπρα με τους διαφωνούντες

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, με άρθρο του στην ιστοσελίδα της Huffington Post ζητεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «ευθέως και επισήμως να αποσαφηνίσει τάχιστα τον χαρακτήρα της κυβέρνησής του και τη σχέση του με τους βουλευτές του κόμματος του, που διαφωνούν με τον άξονα της κυβερνητικής πολιτικής και το ίδιο το πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής».

Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, «με βάση αυτή τη θεμελιώδη αποσαφήνιση, (ο κ. Τσίπρας) οφείλει να πει τι είναι αυτό που ζητά από την αντιπολίτευση και σε ποιο θεσμικό και στρατηγικό πλαίσιο».

Ωστόσο, «αυτό προϋποθέτει, σε κάθε περίπτωση, ότι πληρούνται ορισμένες στοιχειώδεις θεσμικές εγγυήσεις σχετικές με τη λειτουργία της Βουλής (η αντικατάσταση της Προέδρου της Βουλής είναι μια από αυτές), με το εκλογικό σύστημα, με τη διασφάλιση της ουδετερότητας της δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων αρχών και της δημόσιας διοίκησης, με τη σοβαρότητα της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, με το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο πορεύεται η χώρα υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τις οποίες ο ίδιος επιδείνωσε σε έλα τα πεδία».

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος τονίζει επίσης, ότι «η διαμόρφωση αυτού του καθαρού πλαισίου συνιστά επιτακτικό εθνικό καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων και απαίτηση όλων των πολιτών» και ως εκ τούτου «μόνο αφού επιτευχθεί αυτό, μπορεί να γίνει στα σοβαρά λόγος για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει τη λογική και τον ορίζοντα του «μνημονίου τρία», στο οποίο δεν ήταν ούτε μοιραίο ούτε αναπόφευκτο να πάμε και κάποιοι ευθύνονται για το γεγονός ότι πήγαμε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».

Στο άρθρο του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική που ασκήθηκε το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και τη στάση της προέδρου της Βουλής, για δε το κόμμα της μείζονος αντιπολιτεύσεως αναφέρει ότι η ΝΔ «ενώ επισείει το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Βουλής, δεν έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής του εκλογικού συστήματος».

Επισημαίνει τέλος ότι «μέσα σε αυτό το κοινοβουλευτικό και πολιτικό πλαίσιο, δεν μπορεί να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική ενότητα, η απαραίτητη πολιτική συναίνεση, η αναγεννητική κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, η συσπείρωση των παραγωγικών δυνάμεων γύρω από ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει το «μνημόνιο τρία» και επιτρέπει στην Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να ξαναγίνει ισότιμο μέλος της ευρωζώνης».
Πηγή: skai.gr