Πέρασε και η δεύτερη δέσμη μέτρων, με πολύ μικρά κέρδη για την κυβέρνηση

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή και η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων που προβλεπόταν στην κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εταίρους, ανοίγοντας οριστικά τον δρόμο για έναρξη της διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στο νέο πρόγραμμα στήριξης.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 230 «Ναι», έναντι 63 «Όχι» και πέντε «Παρών», με την κυβέρνηση να περιορίζει ελάχιστα τις ήδη μεγάλες απώλειες που υπέστη στην προηγούμενη ψηφοφορία.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αυξήθηκε κατά τρεις ψήφους, φτάνοντας τις 126 έδρες, σταθερά λίγο πάνω από το όριο των 120 εδρών, που αποτελεί και το συνταγματικό ελάχιστο για την παροχή ψήφου ανοχής από τη Βουλή.

Οι εκροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκαν σε 36, με 31 «Όχι» και πέντε «Παρών». Τρεις βουλευτές που την προηγούμενη εβδομάδα ψήφισαν «Παρών» στήριξαν σήμερα τα μέτρα, όμως αυτή η μετατόπιση αντισταθμίστηκε ουσιαστικά από δυο «Ναι» που μετατράπηκαν σε «Παρών» και μια απουσία που έγινε «Όχι».

Η πιο ηχηρή μεταστροφή στο «Ναι» έγινε από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε καταψηφίσει το προηγούμενο πολυνομοσχέδιο. Σε άρθρο του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως επέλεξε να εγκρίνει τα νέα μέτρα θέλοντας να στηρίξει την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον διάδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επισήμανε όμως ότι πιστεύει σταθερά στην αποτυχία της συμφωνίας που υπογράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Αντίθετα, όλα τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα, παρά την προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα επιτρέψει στους διαφωνούντες να «κρύβονται» και να κάνουν «ηρωικές δηλώσεις» πίσω από την υπογραφή του. Μήνυμα προς τους αντάρτες έστειλε λίγο πριν την ονομαστική ψηφοφορία και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Αρνητική ψήφο έδωσε για μια ακόμα φορά η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωσταντοπούλου, η οποία στις 12:00 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, η κ. Κωσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση στους δανειστές, αποφεύγοντας όμως τις επικριτικές τοποθετήσεις σε βάρος του πρωθυπουργού.

Αντικείμενο της συνάντησης, επισήμως, θα είναι η επιστολή που έστειλε η Πρόεδρος της Βουλής στον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας τους να ενημερώσουν τους ευρωπαίους ομολόγους τους για τη διαδικασία με την οποία εισάγονται τα επίμαχα νομοσχέδια στη Βουλή, την οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματική.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει ήδη απορρίψει το αίτημα της κ. Κωνσταντοπούλου, εξηγώντας στην απαντητική του επιστολή πως δεν έχει θεσμικά ή πολιτικά τη δυνατότητα να πράξει αυτό που του ζητείται, καθότι πρόκειται για προσωπική θέση της Προέδρου της Βουλής, κι όχι για απόφαση του σώματος.
Πηγή: skai.gr